2009. március 2., hétfő

Teaivási szokások



Ma igazi teát ittam és úgy gondoltam, hogy egy régóta dédelgetett témáról irok a teaivásról. Elsősorban magyar, orosz és angol szokásokról amit részben saját tapasztalatból, részben irodalomból nyertem.
Magyarországon régen (mikor még egyáltalán nem is hallottunk tea tasakokról!) általában úgy főzték a teát, hogy feltették a vizet teáskannában a gázra, mikor forrt akkor beletettek teafűvet forralták egy kicsit és szűrőn át kiöntötték. Cukorral és citrommal itták. Elegánsabban a teát teatojásba tették és ezt tették a forrásba lévő vizbe. Természetesen a gyógynővényekből főzőtt teát másként főzték, hiszen ott minden fű más főzést kivánt.
A nagy teaivók (most Kinát és Japánt kihagyom!) szentségtörésnek tartják, ha a tealeveleket a vizbe teszik, a tealevelekre kell a forró vizet önteni.


Miben különbözik az orosz és az angol teafőzési rendszer? Az oroszok kisebb porcelán teáskannában un. eszenciát (zavarka) készitenek, az angolok a teát nagy porcelán teáskannában készitik.

Tehát az oroszok a forró vizet egy fém teáskannában felforralják, a kis porcelán teáskannát forró vizzel kiöblitik, hogy forró legyen és beleteszik a teát izlés szerint és felöntik forró vizzel háromnegyedig. Kb. 4-5 perc után feltöltik teljesen. A poharakba ebből egy keveset öntenek, megkérdezve, hogy gyengébben vagy erősebben kéri aki issza és erre öntenek forró vizet. A szamovár tk. csak a forró viz felforralására és tárolására szolgál. Mikor mindenkinek kitöltötték a teát, akkor a szamovár tetejére teszik a kis kannát és erre szoktak egy teababát tenni, hogy melegen maradjon. Az igazitermészetesen a fafűtésű szamovár és nagyon kellemes egy nyaralóban a verandán ülve (olvashatjuk sok orosz regényben!) Általában könnyű kelt tésztát esznek hozzá, de egyszerübben nagyon fehér kenyeret vajjal. A teaivás szertartás és ilyenkor sokan ülik körbe az asztalt és megvitatják a világ dolgait.
Az angoloknál a vizet szintén felforralják egy erre a célra szolgáló teáskannában, majd kiöblitik a porcelán teáskannát és annyi kanál teát tesznek bele ahányan inni fognak, plusz egyet a kannának. Ezt leforrázzák szintén kb. háromnegyedig és állni hagyják. Fajtától függően 3-5 percig, majd feleresztik vizzel és ezt öntik kisszűrön keresztül poharakba. Ez a tea igen erős ezért tejjel, vagy higabb tejszinnel isszák. Az nem egységes, hogy a pohárba öntik a tejet és erre a teát vagy a teába a tejet. Ebben megoszlanak a vélemények. Sós süteményből hires az uborkás szendvics, és a különféle kis teasütemények, brióskák, muffinok.

Hát nagyjából ez volt a történelem amikor jöttek a teatasakos teák. Mindenféle és mindenféle izesitésű, amit az igazi tea szakértők nem is neveznek teának. De az idő megy és bizony sokan hatásuk alá esnek és azok is isznak teát, akik korábban egyáltalán nem értékelték a teát. Szóval megváltoztak a teaivási szokásaink és a nagy választék hatására szivesebben iszunk teát mint kávét.
Arra lennék kiváncsi, hogy azok az oroszok, aki Angliában élnek, hogyan isszák a teát? Mostanság ugyanis tea helyett az oroszok az eszenciának tasakot tesznek a kis kannába, ahogy az angolok is a nagy kannába. Persze ebben is vannak változatok.
Az igazi tea kinálás (éttermi, vagy cukrászdai) amit nekünk sem árt betartani a következő. A tálcán egy kis porcelán kannában van a forró viz. A teáspohárban pálcikán a barna kandiscukorka a citrom negyed organza tipusú anyagdarabkába bekötve (foltosok ezt feltudják használni!) a tálcán a teás tasak. A lényeg persze itt is az, hogy a teatasakra öntsük a forróvizet és ne a vizbe tegyük a tasakot. Azok a bögrék, amelyekben van egy porcelán szürő és egy tető abban a gyógyteákat vagy gyümölcsteákat érdemes inni. (Nekem már négy ilyen poharam van, aminek a tetejét vagy a szürőjét törtem össze!)


Lehet, hogy nem teljes és nem teljesen "szakértői" a leirásom, de én nagyon szeretem a teát és kivánom Nektek, hogy Ti is igyatok gyakrabban teát. Javasolom a zöld teát, a mentásat, a gyümölcsteákat. Hát a kekszet hozzá azt szeretem, de úgye azt nem szabad! Ott a jel a blogom tetején. Igaz, ha sütök teasüteményt, akkor meg kell kóstolni!
Amit viszont nem tudok, mikor a fiaim óvodába jártak ott nagy mennyiségben főztek teát. Na én olyat sose tudtam csinálni, pedig mindig azt hallottam, hogy olyan finom teát te nem tudsz főzni! Nem tudom a mai gyerekek is ezt mondják a mamájuknak, de nálam még most is szokták emlegetni! !












5 megjegyzés:

Babi néni írta...

Lehet, hogy nem teljes a leírás, de nekem teljesen új volt és tetszett. :o)

Én már filteresen (sőt még instanton is) nőttem fel. :o)

zazálea írta...

Na, ezt jó volt olvasni, Mariann! Köszönöm. Én szeretem a teát, egészen más, mint a kávéivás, holott abban is jó vagyok, sajnos. Nemrégen Lengyelországból kaptam egy doboz teát, helyes kis kerek filterekkel, az olyan erős, hogy ölni lehet vele.....

És ezeket a helyre kis figurákat honnan szedted? És Te milyen teát iszol és hogyan, ha szabad kérdeznem?

Silerika írta...

Köszönöm a leírást! Én is teaivó vagyok. Manapság a filterest, de még van teatojásom is.

Trudi írta...

Nagyon tetszik,amit leírtál! Sok teát iszom és sok félét! Régebben használtam kerámia kancsót is, abba tettem a teafüvet és ráöntöttem a forró vizet. Szép városlődi kancsóim voltak, mostanában már inkább a pohárba kerül rögtön. Na és kialakult nálam, hogy a fekete teákat pld. vagy citrommal, az angolt tejjel iszom, a zöld- és gyümölcsteákat, a gyógynövényeket magukban. Más: mi ez a fogyós link? Nem engedett be, csak meghivottak mehetnek?

Amaranta írta...

NAgyon tetszett aleírásod, az oroszt pld. nem tudtam.

Próbáltad "nagymennyiségben" a garzon teát? Sok víz kevés filter. Nem ám személyenként egy :-)

Az olyan mint az oviban volt...