2009. március 4., szerda

Teaivási szokások-2

Megigértem, hogy folytatom a teaivásról készitett bejegyzésemet. Én régóta teázom, de sajnos amióta vérnyomásom magasabb, át kellett térni a gyümölcs és könnyebb teafajtákra. Sok szép edényt és eszközt lehet kapni szerte a világban ami a teázáshoz kell. Az igazi teaivás egy szertartás és közös élmény. (akár az orosz kalsszikusoknál lehet olvasni a teaivásról, akár az angol ötórai teára gondolunk) Közben a világ úgye változott, bejött divatba a filteres tea, ami más teázási szokásokat hozott. Az angoloknál is sok szingli van, aki otthon teázik egyedül, vagy kettesben és egyre több a kisebb porcelán teás kanna. Az angolok a filteres teák mellé (természetesen más népek is) egyre több keverék teát árusitanak kimérve.
Hogy én milyen teát iszom? Korábban igen erős teát ittam, leforráztam egy kisebb porcelán teáskannába a tealevelet és ezt szűrtem le és aztán tejjel ittam, hogy elvegye az erősségét. Mostanában igyekszem kellemes teakeverékeket inni.
Azt tudom tanácsolni mindenkinek, ha nagyobb mennyiségű teát készit filterrel, akkor lehetőleg lógatósat vegyen és ezt egy idő után vegye ki, mert nem tesz jót a kész teának. Azokat a filtereket, amiknek nincs lógatójuk, azokat vagy egy személyesként szürős pohárban készitsék el, vagy kanállal veszék ki.
Ime az én orosz porcelán teáskészletem (ajándékba kaptam) A kis teáskannába lehet késziteni a teaeszenciát (zavarka) cukortartó, tejtartó (habár az oroszokra nem jellemző a tejjel való teaivás, de láttam ebben felszolgálni a folyékonyabb lekvárt, amit viszont szeretnek a teába tenni) A csésze alá két tányérka dukál. Ami alatta van az kicsit öblösebb, pl. a gyerekeknek ebbe kiöntik, hogy hüljön és ebből isszák. De ez nem jellemző. A másik a laposabb a süteménynek és külön süteményes tál is van. Én nagyon szeretem ezt a készletet.
Ez a kis kancsó az NDK-ból származik (még van kettő fedő nélkül! azok eltörtek) Ott ebben adták a forró vizet és a csészéhez a filtert. Mellette egy kis fém dobozka teának a tetején cicával. Nekem nagyon tetszik.
Ezek a teázási edények a hires lengyel boleslaweci kerámiák. Boleslawec (Bunzlau) a német határon fekszik (régebben Németországhoz tartozott) igen hires kerámia gyárairól. Mi kétszer voltunk ott és mindig ujabb és ujabb dolgokat fedeztünk fel. Persze mindenütt lehet kapni. Az egyik a csészén lévő kanna egyszemélyes a mellette lévő a szürővel és kanállal ellátott pohár. És hogy a tasakosokra is gondoljanak, nagyon sok szép kis alátét van a használt filternek.
Szóval kivánok mindenkinek jó teázást és szép edényeket a teaiváshoz. Nekem az álmom egy bambuszfogós teáskanna.
Sokszor nézegetem a Fény utcai piac melletti (de hát egyre több ilyen teaház van már) teázóban a különféle teázáshoz való dolgokat és teákat.

1 megjegyzés:

dixike12 írta...

Nagyon szeretünk teázni, bár mostanság mindketten a gyógyteákat isszuk, különböző okokból.Az én teáskészletem is orosz, én is kaptam /orosztól/ és hajszálra olyan mint a tied.Régebben szamovárban csináltuk a finom teát, nem volt az buta dolog az oroszoknál, de a gyógyteákhoz már nem jó.Jó a bejegyzésed.