2009. január 15., csütörtök

Tutorial - szütyő


PIF ajándéknak mindhárom megajándékozottnak a fenti összeállitást küldtem. Remélem nem haragszanak meg, hogy egyformát kaptak. A sziv a karácsony miatt készült. A zöld diszecske egy zöld ötszögű szirom vliessel alábélelve és körbetűzve, rajta egy csau szinű yo-yo aminek a közepén egy nagyon szép zöld arany kis textilvirágvan. Lehet karácsonyfára tenni, lehet táskára disznek de kabátra is.
A szűtyő viszont négy zsebbel amiken varrós cuccok vannak és aminek a leirását itt szeretném közreadni. Én Szabó Pannitól tanultam kb. 2 éve egy Határtalanul-on szervezett tanfolyamon.

Mivel a varrós kisképből 32 darabom volt igy elhatároztam, hogy nyolcat készitek. A képen látható a test négyszer, a szivecske a zsebeknek négyszer, a zsebbélés és a fenékrész. Kétszer vlies a fenékrészhez és a zsebbéléshez. Az alapnál a fenék 5" és a zsebek is, de itt a képeket kellett alapul venni, ami egy kicsit kisebb volt. A zsebbélést 1 cm-el nagyobbra kell szabni.
Elöször felvasaljuk a fenékre és a zsebbélésre a vliest, majd a zsebbélést a képpel összevarrjuk és levasaljuk, hogy a szegélyt megkapjuk. A test hossza tetszőleges (kb. 9") Mikor a négy zsebet megvarrtuk, rágombostűzzük a zsebet a testre és a négy zsebet összetűzzük hosszában. Illesztjük a zsebszegélyeket. Két szembenlévő oldalon a testen kb. 4cm-re kijelölünk 3-3-cm-t ahol majd a zsinórt behúzzuk. Fentről kezdjük el varrni, a 3-3 cm-eket kihagyjuk és alúl egy varrásszélességnyire abbahagyjuk a varrást. Mikor kész vagyunk az összevarrással, alúl bevarrjuk a fenékrészt. Megnézzük, hogy szépen varrtuk-e be és ha kell kiigazitjuk. A 3-3 cm-nél a varrásszélességet oldalra letűzzűk. Elkészitjük a bélést.


Most a visszáján legyen a test és a bélés és fenékrésszel egymásnak szembe állitjuk. A varrástól kb. 1 mm-re mind a négy oldal közepén kb. 5 cm hosszan összevarrjuk. Kiforditjuk. Ekkor a bélés szépen belesimul a testbe.

Ezután már csak a zsinórházhoz kell levarrni a 3-3 cm alsó és felső vonalat és a test száját a zsebbélés szinével paszpólozni. Nem kell feltétlenül ferdepánttal.
Behúzzuk a két zsinórt, 50-50 cm-t úgy, hogy két oldalon legyen a zsinór két vége amit megcsomózunk. Erre a csomóra varrhatunk valamilyen diszt pl. tulipántot. Ezzel kész a szűtyőnk és használhatjuk.

Variációk: Lehet két szinből késziteni, a test és a zsebek egyik szinből, a bélés és a zsebbélés valamint test szegés más szinből. Tehetünk a zsebekre diszeket, yo-yot, himzést, de ha van szép anyagunk, akkor azt. Nagyon szép arany vagy ezüsttel diszitett anyagból késziteni (ne legyen karácsonyi) és akkor ünnepi ajándéknak csomagolására adhatjuk.

Mivel a varrás gyorsan megy, csak oda kell figyelni, célszerű egyszerre többet késziteni.

Jó munkát!

6 megjegyzés:

katafolt írta...

Nagyon mutatós !

leda írta...

De jó! Köszi! Kipróbálom. Szombaton tanfolyamra megyünk, ott is hasonló szütyőt fogunk varrni!

mariah írta...

Nagyon ötletes.Szabó Pannitól nagyon jó dolgokat lehet tanulni és nagyon szépen varr és mindent kézzel.
Én is nagyon sokat tanultam tőle.

lomaquilt írta...

A tanfolyam kétnapos volt és első nap kézivarrást tanultunk. Én amúgyis szeretek kézzel varrni, de a tanitásával még jobban megfertözött!

Lonci (Győr) írta...

Végre eljutottam Hozzád is, s midjárt ilyen praktikus dolgot látok, (egyszerűen nagyszerű) ki fogom én is próbálni, az én anyagjaimból milyen lesz.

Monika írta...

Hú,de remekek!!!! Nagyon tetszenek!!!