2008. október 25., szombat

Csak úgy!

Azért irtam, hogy csak úgy, mert amit mutatni akarnék, fénykép hiányában nem tudom. Tegnap befejeztem a farmer táskámat. Holnap jön Eszter és majd elmondja véleményét. Befejeztem a 20 cm-es korakomat. Ezenkivül a "munkaasztalomon" rendet csináltam és a korakhoz vágtam anyagokat. A blogot kinyitva, Gina válaszolt a számláló föltételére, de nem sikerült. A HTML nyelvet nem birom! Majd csak lesz valami.
Ma nagyon szép idő volt. Kimentünk a temetőbe. Szüleim a Rákoskeresztúri temetőben vannak eltemetve. Hát igen nagy ez a temető. Sokan voltak. Valahol olvastam, hogy ez Európa második legnagyobb temetője. Kicsit furcsa volt, hogy pl. egyes utaknál is árultak csak úgy virágot. Sajnos ahol a szüleim vannak, velük szemben három sirt nem gondoznak igy ott három fa nőtt ki és hiába tisztitották le a kővet, megint elég csúnya lett.
Egy kis történetet mesélnék el. A lengyeleknél a temetőkultusz igen nagy. Szorosan vannak a sirok és november elsején a sirokon 8-10 nagy mécses van. Egyszer egyedül voltam és gondoltam teszek egy mécsest olyan sirra, ahol nincs. Nem találtam ilyet.
Dél Lengyelországban voltunk és visszafelé Tarnówban megálltunk, hogy megnézzük Bem apó sirját. Nem tudom, tudjátok-e, hogy Bem apó 56 évesen halt meg? A szabadságharc leverése után Törökországba ment, ahol szintén tábornok volt, de ehhez át kellett térnie a mohamedán vallásra. Egy kivánsága volt, hogy halála után lengyel földön szeretne pihenni. Halála után ez elég nagy vitát váltott ki, de végül teljesült, hogy Lengyelországban pihenjen. Tarnówban -szülőföldjén- készitettek egy kis tavat egy parkkal. A tóban négy márványoszlopon van egy márvány koporsó és ott pihen. A parkban lengyelül és magyarul is fel van tüntetve, ki nyugszik ott. Ha arra jártok, feltétlenül nézzétek meg.

2 megjegyzés:

mmama írta...

Láttam Bem Apó sirját !
Nem tudsz többet a lengyel halotti
kultúráról? Számomra nagyon érdekes,
és minden népé más.
Én is készülök egy ilyen bejegyzéssel nálam.


Bocs , de igy egyszerűbb, jó lett a táskád !

lomaquilt írta...

Hát csak annyit, hogy igen nagy és szép a halotti kúltura. Majd egyszer irok egy lengyelországi emlékezést és ott irok erről, mert sokszor meghatott. Habár sokan birálják a nagy kiadások miatti pompát stb.