2008. augusztus 2., szombat

Táska-tapasztalat

Tegnap elkezdtem irni a bejegyzésem, aztán a link beillesztése problémát okozott! Beirtam a szöveget és bemásoltam a linket. (azaz beirtam, mert nem engedte másolni) utána akartam irni, de mindent abban a kék aláhúzosba tett. Nagyon mérges lettem, meg jöttek is igy abbamaradt mint piszkozat. Ma aztán kitöröltem. Az eddigi összes bejegyzésemet cimkéztem és cimeztem és volt amit kitöröltem. Majd csak fog ez az egész menni.

Szóval a táska-tapasztalattal egy ujabb témát akarok magamnak felvetni. Jelenleg a neszeszereimet gyártom, eddig nem is tudom hányat varrtam. De jelenleg is van még kettő folyamatban.

A lényeg a crazy kis neszeszer. Ez most már teljesen kész van. Erről a linkről vettem a készités módját (http://annebrode.over-blog.com/article-4655244.html). Ugyan azt nem mutatja, hogy a bélést hogyan teszi bele, de szerintem elöször a fedlap és bélés sarkát levarrja utána pedig a bélés sarkait is levarrja és beleteszi a neszeszerbe, a bélés szélét pedig odavarrja a zipphez. Ezzel a módszerrel belül nincs varrás szél ami látszana. Na én egyszerüsitettem, kiszabtam (azaz megcsináltam pairra a crazyt, majd a vliesre a diszitőültésekkel rágépeltem. Erre rátettem a bélést és a két félkerek oldalt eldolgoztam ferdepánttal. Ide bevarrtam kézzel a zippet és a két sarkot -bélésestűl - összevarrtam és egy kis anyagggal levarrtam és eltisztáztam. Igy gyors és egyszerű. Minél nagyobb a kör átmérője, annál nagyobb lesz a neszeszer (és persze annál hosszabb zipp kell. Megszeretném jegyezni, hogy a ferdepánt bevarrásának is több módját ismertem meg. A leggyakoribb, hogy a ferdepánt egyik szélét szinén rávarrják és visszáján kézzel behajtva visszatűzik. Én a ferdepántot kettéhajtom és levasalom és a vágott végét varrom a szinén és a behajtott szélt tűzöm vissza. Ehhez persze egy kicsit szélesebb anyag kell, de a varrás tetejére (amit elakarunk takarni) kettős anyagréteg kerül és ez erősiti. Persze ha az anyag vastagabb, akkor ez nem szükséges. Na én itt nem ezt a módszert választottam és rá is fáztam. Miért, hát azért, mert az egyszeres anyagon átűtött a crazy többszinűsége. Maradok az én módszeremnél. A Tildás könyvben (meg az ujabban megjelent piros pw könyvben) olyan neszeszerek vannak, amelyeknek hosszú oldaluk van és alul a sarkak kiképzésére ki van vágva az anyag. Itt elöször a zipp bevarrását javasolják, de ferdepánt nélkül és utána az egész megvarrása, a bélésen alúl egy kis nyilás és azon keresztül kiforditjuk. (táskáknál is alkalmazzák) Ezzel a módszerrel is varrtam egyet, de a nyilást ferdepánttal eldolgoztam. Jó lett. Még applikációt teszek rá és jó lesz.
Már két neszeszerbe is varrtam zsebet és varrósként adtam át. Nagyon bevált. Szóval én ezekben a neszeszerekben azt szeretem, hogy géppel és kézzel készülnek. Tehát este ha leülök a TV elé, akkor van mit csinálnom. Különben elveszettnek érezném az időt. Olvasni esténként nemigen tudok, mert elalszom.

4 megjegyzés:

bruercsi írta...

nagyon jó az a link, amit feltettél, nagyon részletesen bemutatja, hogyan készül a neszeszerje, a bélést leszámítva.
Nem tudom, de így a képen nem látszik, hogy átütne a crazy, biztos élőben Te látod!
Tetszik, hogy ilyen részletesen leírod tapasztalataidat, sokat lehet okulni belőle! Köszi!

lomaquilt írta...

Azért lett a cimke táska-tapasztalat. Igy visszakeresve ámulhatok, hogy ez engem valamikor izgatott? Vagy tanulásképpen mégegyszer átolvasom.

Edige írta...

Kedves Marianna!
Örülök, hogy végre egy sorstárssal, egy hasonló nesszeszer- és táska imádóval akadtam össze. Egyébként nagyon tetszenek, amiket csinálsz, és jó, hogy leírod a tapasztalataidat is. Biztosan el fogok még látogatni Hozzád...

lomaquilt írta...

Hát a táskákkal még nem állok ilyen jól, de hamarosan sorra kerülnek. A tapaszatlatok -nekem lehet, hogy ujak - de ezzel magamon kivül másoknak is szeretnék segitséget adni. Örülök, hogy tetszettek a dolgok, azóta még csináltam, de a gépemet még fel kell töltenem a fényképezéshez.