2014. október 9., csütörtök

Foltoskodás

Múltkor irtam a két varrógép talpról, amiből az egyikről azt irtam, hogy 0,6 cm-es. Ez igaz is, de ennek a talpnak a tulajdonsága nem ebben rejlik, hanem a kis korlátban vagy határolóban. Ez azt jelenti, hogy pl. csikvarrásnál pontosan a csik szélénél áll a kis határoló, azaz pontosan lehet vele varrni. Az, hogy 0,6 cm-es a varrásszélesség, azt be lehet állitani vagy a tűpoziciónálóval, ahol ilyen nincs, ott pl a varrásszélesség beállitásával. Igaz ekkor balra állitódik a tű. Ezenkivül a talpon a másik oldalon (jobb oldalon) vannak kis jelzések. Ezek akkor segitenek, mikor pl. szegélyt varrunk egy kész foltmunkára és a sarokra érve egy varrásnyit (0,6 cm) ki kell hagyni. Ezeknek a kis vonalaknak a segitségével pontosan betudjuk ezt állitani.
Sajnos ezek a kis jelek ezen a talpon nem látszódnak, de ott vannak. Kiváncsi voltam és egy orosz blogban találtam rá magyarázatot. Köszönet ezért a blog tulajdonosának.
Az alábbiakban  megmutatom, hogy szeptemberben miket csináltam. Apróságok és van amit nem fényképeztem le, de már elajándékoztam.
Két szemüvegtartó. Sajnos a képen nem látszik jól, hogy az anyag pozitiv és negativ oldalát kombináltam és kis hatszögeket varrtam. Még a lehajló részre tépőzárat kell varrni.
Egy kis tárca, amelyikben egy elválasztó rekesz van és a személyi okmányok tárolására alkalmas. A TB kártya nagysága adta meg a méretet.
Ez a kis tárca háta, ami nem látszik, az az esőkabát anyagú zseb, ahová bérletet, jegyet stb lehet tenni. Igy nem kell a mágneszárral kinyitni a tárcát. Az anyagot a VGC-ből kaptam.
Háromcippes neszeszer. Hogy alúl lehetne hosszabb? Igen lehetne. Sajnos elszúrtam, mivel sarkokat akartam varrni, de sajnos az nem sikerült. Igy kénytelen voltam levágni.
Hátulra viszont varrtam egy zsebet, igy sokmindenre használható. Ez egy prototipus, azaz maradék anyagból készült és a többit már szebb anyagokból és más méretben fogom csinálni. A leirást is könnyebb lesz hozzá elkésziteni. Az interneten amit láttam, az egy kicsit más technikával készült, igy még van mit kipróbálni.

2 megjegyzés:

Luca írta...

Az az alsó kis rész pl. nagyon jó tollnak szemüvegnek. Nem is kéne nagyobb zseb ezekhez.

lomaquilt írta...

Sajnos az alsó zseb elég kicsi, de ebben tartom a varrógépemhez a talpakat és egyéb szerszámokat. A gépen ugyanis nincs hely, azonkivül sok új talpat vettem. A alsó zsebbe azokat a talpakat teszem, amiket éppen használok.