2011. május 31., kedd

Foltoskodás


Kecskeméten voltam a Céh szervezésében a csoportvezetői "továbbképzésen". Abban a szerencsében volt részem, hogy Székesfehérvárott is voltam, így az csak egy jó félnapot. Ide nem is akartam elmenni, de aztán úgy volt, hogy egy vezetőségi lesz és így elmentem. Eddig miért nem írtam? Talán túl szubjektiv lettem volna, igaz most is az leszek. De hát van egy blogom, amibe azt írok, amit nem tudok hol elmondani. Jobb lenne persze elmondani ott, ahol válaszokat is kapok, de mivel ez nekem fontos így kiírom magamból.
A tanfolyam, vagy tréning jó volt, érdekes volt, hiszen szeretett hobbynkról szólt, ami viszont mindenkit érint. A résztvevők kb. 80 %-a az elmúlt 20 évben részt vett hasonló (na nem foltos!) tréningeken, ill. még régebben más név alatti összejöveteleken. Érdekes volt, hasznos, az előadók jól összeállították a tematikát. Általában az ilyen tréningeknek az a célja, hogy a résztvevőket közelebb hozza egymáshoz, valami újat halljanak, amit később tudnak hasznosítani ill. a szervezők levonjanak bizonyos következtetéseket, hogy min kellene a jövőben változtatni. Na ez az utolsó rész nem volt téma, hiszen egy önkéntesen választott szervezet önkéntesen választott kisebb egységek vezetői voltak ott és sok beleszólás nincs.
Biztosra veszem, hogy a csoportok véleményezését sok vezető megfogja csináltatni a saját csoportjában. A felszólalásokból sokszor kiderült, hogy vannak igen rátermett vezetők, akiknél rend van és fegyelem. Persze kisebb helyeken másként ezt nem lehet. Ugyanakkor felvetődik a kérdés, ha valakinek nem tetszik az adott csoport, akkor hová menjen? Vagy hallgat és csendben ottmarad? Budapesten nagyobbak a lehetőségek, igaz a távolságok is. Ezért van a sok csoport bomlás és szinte már alig lehet követni a csoportok alkulását.
Amiről én szeretnék írni, az inkább azok a dolgok, amiket én hiányoltam. Én hiányoltam az elején a bemutatkozást. Egy két perces felállást, ez és ez vagyok ilyen és ilyen csoportból ilyen és ilyen városból. Helyette más szempontok szerint történt a többszöri ültetés, ami sokszor alig hozott változást, a program gyors lefolytatása miatt szinte arra sem volt idő, hogy bemutatkozzunk egymásnak. Sokszor volt, hogy egy téma megvitatás közben kérdeztük: Te honnan is vagy és mi a neved? Volt ugyan egy két személyre szabott játék, ahol egymásról kérdeztünk dolgokat (ez alapján nehéz volt bárkit is megítélni!) majd ezt röviden elmondtuk. Jellemző, hogy a kérdőív kitöltése után kérdeztük meg egymás nevét. Általában az ismerősök összetartottak, nehéz volt hozzájuk csatlakozni este is.
Érdekes volt a munkák értékelése. Mindenkinek kellett vinni egy saját munkát, amit kitettek az asztalokra. Mindenki végignézte. Majd kaptunk egy kérdőívet és húztunk egy számot és kitöltöttük a kérdőívet. Javasolták, hogy a munka készítőjének magyarázza el aki kitöltötte a kérdőívet. Ezzel nem élt mindenki. Részben mert nem ismerte az illetőt, nem akart rosszkedvet neki stb. Amit az én munkámra írtak, azzal én egyetértettem, hiszen utolsó percben kaptam elő, eredetileg nem ezt akartam vinni. Amit én véleményeztem, az egy nagyon precízen elkészített munka volt. Nekem a színválasztás nem jött be. Mivel olyan sok dicséretet hallottam erről a munkáról, nem akartam magamnak egy haragost szerezni.
Egy kérdőívet köröztek, nem annyira céh munkájáról, de vele összefüggésben. Én igenis a céh munkáját megvitattam volna a csoportvezetőkkel. Miért? Kezdem azt érezni, hogy van a Céh és vannak a csoportok. Mikor vezetőségi tagot kell választani, akkor nem szívesen jelentkeznek. Kritikát természetesen annál többet kapunk, ami helyes is, de ezt kellett volna megvitatni. Ketten állítottuk össze a csoportok listáját (83 csoport amiből 53 céh csoport azaz legalább 6 céh tag van a csoportban)aminek az összegyűjtése igen nehéz volt. Nagyon sok e-mail-re a mai napig nem kaptam választ, nagyon sok adatot nem pontosítanak, ami egy -egy gyorsabb levélváltást akadályoz. Sok levél visszajön a hibás címzés miatt. Nem panaszkodom, csak azt szerettem volna megvilágítani, hogy ezek a kérdések kell, hogy minden céhtagot érdekeljen. Jó lenne tudni mit várnak a céhtől, mit tesznek ezért. Ha már eljutottunk odáig, hogy felvettek az EQA (Európai Quilt Szövetség)tagjai sorába, jobban ki kellene lépni a nemzetközi piacra. Ehhez kellene a fiatal céhtagok segítsége, nyelvtudása. Persze mindenekelőtt egy kibeszélés, konzultáció, ki mit akar.

3 megjegyzés:

nana56 írta...

Én például a céhcsoport feltételét is igazságtalannak tartom, mert ugyanúgy 6 fő céhtagnak kell lenni egy 6-8 fős vidéki csoportban, mint egy 20-30 fős városiban?
Miért nem a tagok bizonyos százaléka? És ebből csak az a sírnivaló, hogy jártma olyan helyre, ahol a 30-as létszámból nem volt 6 fő céhtag. Az én kis csoportomban a 7 főből öt a céhtag, de mi nem lehetünk céhcsoport.

lomaquilt írta...

Kösz, hogy irtál. Én sok problémát látok, de nem tudom hol vessem fel. Ha a blogomba irom, akkor általában nincs válasz. Az ujságba nem mindig kerülnek be az ilyen jellegű felvetések. A közgyűléseken alig szólnak hozzá. Na ezekután hogyan lehetne megjavitani a munkát? Úgy természetesen, hogy mindenki véleményét figyelembe vegyük. A legnehezebb pl. a csoportok adatait összeszedni, ha több kérésre sem küldik el az adatokat. Vagy én összeállitva előküldöm és egy hét múlva kapok egy választ, hogy jó a táblázat. Közben pont abból a csoportból panaszkodott valaki, hogy nem jól cimzem neki a leveleket.

nana56 írta...

A mi csoportunk benne van a céh listájában...
Hát igen, lehet hogy jó lenne egy fórum esetleg a céh honlapján?
Mi foltvarrók elég jó barátságban vagyunk az internettel - szerencsére :-)