2011. május 8., vasárnap

Foltoskodás

Régen (vagy 3-4 éve) varrtam egy tűtartót egy Klematis könyvből. Jó, szépen rendszerezni lehet a tűket, de van egy pár hibája. Keresztlányom kérte, hogy varrjak neki is egyet, hát varrtam és most be is mutatom. Legalább nem kell annyit keresnek a szabásmintát. Igaz, hogy a könyvben benne van, de csak a kör és hatszög fele.

Ime a bezárt tűtartó.

Ez pedig kinyitva. Két nagyobb hatszögben négy kisebb. Kettő-kettő könyvszerüen kihajtva vagy összecsukva. Nem lehet látni, de a kis hatszögek külsejét megjelöltem hogy himzésre, tűzésre vagy gyöngyfüzésre ill. csakk varrásra való tű van benne. Mivel a hatszög mintás, nemigen lehet észrevenni, de igyekeztem betartani. Tehát egy ilyet kellett csinálninom. Ehhez kellettek a szabásminták.

A hatszögek bevonásához kör alakú sablonok kellettek egy a kivágó sablon és egy a bevasaló. Hatszögekből pedig kemény papirból keményitésnek 2 nagy és négy kicsi hatszög.

Ezek a bevasalt körök előkészülve a végső munkálatokra.

Ez a két tűtartó.

Ugyanazok kinyitva.
Tapasztalataim a régivel ill. az új varrásával. A régit mikor varrtam, ragasztós közbélést tettem bele, ami semmit sem ért. Azaz az egész olyan puha és "plötty" volt. Az az anyag amibe a tűket kell beleszúrni, túl vékony volt igy már lassan igen félő, hogy kilyukad. Ezért az újba egy kemény hatszöget tettem (eredetileg kettőt akartam, de az túl sok lett volna!) A nagy hatszögbe a kemény hatszög mindkét oldalára vékony vliest tettem. A kis hatszögeket hasonlóan csináltam, csak ahhoz a részhez, ahol a tűket beleszúrjuk, nem vliest tettem, hanem finom filcet. (a ládafiába tartottam ezért nem szabad semmit kidobni!) Szerintem talán egyszerűbb, ha nem köralakból szabjuk ki a hatszög borítóját, hanem hatszögekből. Igaz ugyan, hogy a köralakból mikor a hatszöget bevonjuk, olyan szép kerek formák keletkeznek, de ez nem biztos, hogy feltétlenül szükséges. Zárónak cérna fület pelenkaöltéssel szorosan bevontam és találtam egy aranyos szív gombot. Mindenesetre akinek ajándékoztam, örült neki. Most már csak magamnak kell egy újat varrni.

2 megjegyzés:

Trudi írta...

Nagyon jól néz ki! Mi lenne, ha a táskamerevítőt tennéd bele? Mi az a Klematis könyv? Sok szakirodalmat ismerek, erről még nem hallottam.

lomaquilt írta...

A Klematis egy azt hiszem dán kiadó, de én németül vettem 5 könyvét, sok a kézzel varrott és sok a táska benne és más apróságok. Nekem nagyon tetszik. A táskamerevitő szerintem nem elég kemény. Ill.idővel az is megpuhul. Persze függ a fajtától is.