2009. október 13., kedd

Ősz




Az úgy volt, hogy pont szeptember 21-én voltunk Párizsban és azt mondtam, azt nem hagyhatjuk ki, hogy a Szent Mihály útját nem nézzük meg ahová Ady szerint tegnap beköszöntött az ősz. Igy is lett, szeptember 22-én elmentünk a Szent Mihály útjára, le is fényképeztem az utcatáblát és az utat, hogy látszódjék, mennyire beszökött az ősz. Tény, hogy nagyon szép időnk volt.
Tegnap egy foltos csoport ülésről hazafelé viszont igen ronda esős idő volt. A megállóban egy úriember állt és beszélgetni kezdtünk. Az időjárásról persze. Valahogy én idéztem Adyt, ő meg azt mondta, hogy a vers cime csak ez, különben úgy kezdödik, hogy züm-züm... Na mondom, mire hazaértem ezt le kell ellenörizni és megkerestem az Ady kötetünket, ami megúszta a két fiút, akik azokat a könyveket, amik nem kellettek nekik, vagy kölcsönadták, vagy kidobták. De ez megmenekült. Olyan régen olvastam már verseket, hogy jólesett elolvasni és elgyönyörködni. Le is irom ide, hátha másoknak is tetszik. Hiába a klasszikusok....

PÁRISBAN JÁRT AZ ŐSZ

Párisba tegnap beszökött az Ősz.
Szent Mihály útján suhant nesztelen,
Kánikulában, halk lombok alatt
A találkozott velem.

Ballagtam éppen a Szajna felé
S égtek lelkemben kis rőzse-dalok:
Füstösek, furcsák, búsak, biborak,
Arról, hogy meghalok.

Elért az Ősz és súgott valamit,
Szent Mihály útja beleremegett,
Züm, züm: röpködtek végig az úton
Tréfás falevelek.

Egy pers: a Nyár meg sem hőkölt belé
S Párisból az Ősz kacagva szaladt.
Itt járt, én tudom csupán
Nyögő lombok alatt.

2 megjegyzés:

Trudi írta...

Köszönöm, hogy ideírtad. Mindennap próbálok legalább 1 verset olvasni, ma ez lett a második. Pedig Adynak nem is szeretem minden versét, de ezt igen.

lomaquilt írta...

Köszönöm, hogy ezt irtad. Sajnálom, hogy nem tanultam sok verset mikor kellett volna. Szerintem ez pedig jó módszer, hogy késöbb visszaemlékezzél, na meg a memória frissitésének is. Később a verset is másként értékeled!