2009. október 7., szerda

Utazás

Utazásunk során természetesen vásároltunk is, hiszen sokszor önellátók voltunk. Amúgy különösebb terveink vásárlással kapcsolatban nem voltak. Ami meglepett, az a kártya használat volt. Már eddig is főleg kártyával fizettünk külföldön, hiszen középárfolyamon számolták át, igy nem kellett sok pénzt magunkkal vinni. Mig Franciaországban, Belgiumban, Luxemburgban mindent fizethettünk Visa vagy MasterCard kártyánkkal üzletekben, éttermekben, addig Németországban elsősorban a benzinkútaknál fogadták el. Érdeklödtem és azt a választ kaptam, hogy egyes tartományok saját bankjain keresztül bocsát ki EIC kártyát és azt fogadja el. Nagy áruház (MédiaMÁrk) nem fogadta el kártyáinkat. Megpróbáltunk automatánál beváltani pénzt. Az egyik helyen a MasterCardot nem fogadta el csak a Visát, a másik helyen mindkettőt. Az elszámolás alapján azt láttuk, hogy hasonló árfolyamon váltotta be (közép árfolyam) Szóval utazás előtt érdemes érdeklödni az adott ország kártya elfogadásairól. Persze lehetséges, hogy Németország más tartományaiban más a helyzet, mi Baden-Würtenbergben tapasztaltuk ezt. Az árak nagyon közelitenek a mi árainkhoz, sőt sokszor kedvezőbb. A legjobb árak Luxemburgban vannak.
Ruhákat elsősorban kirakatokon keresztül, ill. néhány ujságból láttunk. Azt vettük észre, hogy a francia itt ott logó, átvetős kabátok Belgiumban egyszerüsödtek, Németországban már letisztultabb formában jelentek meg. Az utcán viszont szinte nemzetközi a divat, nadrág, esetleg hosszú szoknya, ebben szinte nincs különbség országok -közte Magyarország- között. Engem elsősorban a másfél év körüli leénykadivat érdekelt. Nagyon szép ruhákat láttam szebbnél szebb üzletekben. Az árak bizony nem az alsó árfekvés szerintiek. Ami gyakori volt az a szoknya aljának a behuzott széle volt, ami jellemző. Nem hagyhattam ki és vettem is egy ilyet Violánknak. Kiváncsi voltam a készitésére is. A bélést rövidebbre szabják, majd a szoknya alját a béléssel összevarrják gumicérnával, igy összehuzodik. Lefényképeztem a kis kötényruhát kivülről és belülről is.

Ez a ruhácska kicsit gyürött még (szerintem a vasalása sem lesz könnyű!)

Ez a ruhácska belseje. A rózsaszin a pulover alja.
Másik ami nagyon tetszett, szintén ebben a korosztálban de kb. úgy 5-6 évig használható. Barátnőm fiának esküvője volt és a kislányokat szépen öltöztették fel. Világos ujjatlan kis ruhácska volt rajtuk és alatta bugyogó (olyan, mint amit a babáknak varrunk) azaz fehér nadrág térd alatt érő, ott gumival összehúzva és csipkével diszitve. Különösen alkalmas a pelenkát viselőknek, de a szobatisztákon is aranyos.
Láttam egy nem egészen 2 éves kis totyogó apróságon aranyos ballonkabátot, természetesen az alja húzott.
Lehet, hogy a lányos anyukáknak ez nem ujdonság, de én mint nagymama konzervativ izlésű, nekem ujak voltak. A mi gyerekeink (a mai picik szülei) még elég sokáig rugdalodzót hordtak.
Az utazásunk negativumai, de szerencsések: egy hasraesés Párizsban, de csak a térdem sérült meg, ami a sok gyaloglás után meggyógyult. A másik egy üzletbe beakartam menni és nem vettem észre, hogy az ajtó mellett van egy üvegfal, aminek nekimentem. A szemüvegem kicsit megrongálodott de a szemem környéke elöször lila lett. Elöször csak a szehéjam, majd a szemem alja is. Feketenadálytő krémmel kenegetem és már bizonyos részei átmentek sárgába.

2 megjegyzés:

Abile írta...

Szerintem ezt hívják hagymaszoknyának... ha jól tudom. Az én lánykám is kért már tőlem ilyet, de eddig nem is néztem meg közelről a készítését :o) Köszönöm a fényképet!

lomaquilt írta...

Nem tudom, hogy hagymaszoknya a neve, de nagyon sok szoknyát láttam igy, nemcsak kicsiknek. Azért fényképeztem le, hogy jól látható legyen. Én magamnak nem varrok ilyent és máson se nagyon tetszik, de a kis csöppségeken nagyon!