2009. szeptember 6., vasárnap

Csak úgy - bolhapiac

Egyik vendégem elment, jöttek a másikak. Szeretem a vendégeket, mert olyan programokat kell szervezni, amelyek változatosságot hoznak az életemben. Nem mintha nem lenne elég eseménydús igy is az életem. Van egy barátnőm, aki Franciaországban él és már igen régóta tartjuk a kapcsolatot. Úgy hét éve kb. irt, hogy férjével előnyugdijba mentek (férje betegsége miatt)és úgy döntöttek, hogy régiségek beszerzésével és értékesitésével foglalkoznak. Sajnos a férje elég hamar meghalt és ő folytatta az elkezdett tevékenységet. Meglátogatott Varsóban és évente 2-3 alkalommal jön Magyarországra. Ilyenkor én szoktam elkisérni a beszerző utakra és belekóstoltam ebbe a szakmába, hobbyba. megjelent egy könyv az Ecseriről (sajnos nincs kéz alatt igy nem tudom a szerzőt leirni) nagyon érdekesen irja le az Ecseri létrejöttét - kezdve a Telekitől - napjainkig. Én mindig szerettem bolhapiacokra járni, hogy miket vettem és veszek az általában a hangulatomtól függ. Az Ecserin pl. sok textilt vettem (himzéseket, falvédőket, csipkéket stb). Sajnos az Ecseri már nem az ami volt, de létrejött helyette a Pecsa (Petőfi Csarnok) ujabban meg a Verseny utcai piac. Természetesen az elit ebben a műfajban a régiségkereskedő üzletek, ezek közül is a Falk Miksa utcaiak. Eleinte ugyebár volt a Szent István krt. sarkán a BÁV, aztán mentek az üzletek az első keresztutcáig, ma pedig már a Szalay utcáig tart. Nagyon szép dolgok vannak ott, de nagyon meg kell nézni, alkudni lehet, de kb.olyan a különbség egy itteni üzlet és a Verseny utcai piac között, mint egy turi és egy márkás üzlet között. Ezen a megjegyzésemen biztos megsértődnének egyesek, de vállalom. Van itt is egy kedvenc üzletem, ahol textileket árulnak. Na de most a tegnapi és mai napról akarok irni.
Sajnos két esemény közrejátszott, az egyik a meleg felvonulás, mivel én a barátnőmmel a Verseny utcába mentünk, a többiek meg kis földalattival akartak a Szépművészeti Múzeumba. Na ez nem sikerült nekik és hiába mondták, hogy milyen jó a demokrácia, közelről nem tetszett nekik. Ma viszont futóverseny volt, igy megint le volt zárva az Andrássy út és bizony igen körülményesen tudtunk eljutni a Pecsába parkolóhelyet találni pedig igen körülményes volt.
Aki nem volt még a Verseny utcai piacon, az ne keresse a Verseny utcába, mikor a Dózsa György úton kezdődik a Stadion felé és valahol ott van a fizetett helyű vásár. Szinte már ismerjük az árusokat. Kezdem megtanulni, mik azok a régiségek amik mennek és felfedezni a "kincseket" Most az utcán találtuk meg a legszebb "kincset" egy zsirtartó bödönt piros zománcozott anyagból. A belseje teljesen épp, csak a tetején van egy kis lepattanás. 500 Ft-ért (természetesen alkudva, mert az kell!). Volt aki tudta az árát az árujának, volt aki nem ismerte, de mindenütt lehet és kell alkudni. Teli szatyrokkal mentünk el és elégedettek voltunk.
Ma a Pecsába voltunk, ami már "elegánsabb" és drágább mint a Verseny utcai. Persze ilyenkor az idő is számit. Amit felfedeztünk, hogy vannak dolgok, amiket ha keresünk nincsenek, de aztán vannak dolgok, amik mindenütt megjelennek. összecsukható szinházi távcsővet 1000 Ft-ért vettünk (igaz záráskor és több mással, ez is egy bevett gyakorlat) a Verseny utcában, ma a Pecsában 2-3 ezerért árulták. Ami meglepett ma a zománcozott mérő kis edények (1 dl, 2dl, 5 dl) 4000 Ft. darabja, a levesszedő szintén. Mellé kaptunk egy megjegyzést is, hogy hiába drága a hobby, fizessük meg. Azt vettem észre, hogy a Pecsa kezd elrongyosodni, azaz egyre több a ruha. Persze olcsóbb mint bármelyik turiban.
Ettől függetlenül érdekes egy ilyen kirándulás, mégha nem veszünk semmit se (én se vettem!) jókat lehet beszélgetni, noszatlgikus tárgyakat lehet látni, esetleg amiket mi valamikor kidobtunk. Persze vannak gyűjtők, akiknek ez egy szenvedély.
Barátnőm elégedett volt, egész jól megosztjuk a tevékenységeket. Én olyan szomorú vagyok, mikor látom a horgolt teritőket, a családi fényképeket, de ugyanakkor örülök, hogy esetleg egy olyan gyűjtőhöz kerülnek, aki nagy becsben fogja tartani!
Aki még nem volt ezeken a piacokon, és módja van, javasolom egy szép szombat vagy vasárnap a látogatást.
Aztán ma még sétáltunk a Bazilika körül és mivel régen jártunk arra, nagyon megörültem, hogy milyen szépen helyrehozták a sétáló utcákat, milyen sok szimpatikus kis étterem és kávézó van. Az egyik képeslap boltban megtaláltam azokat a kis neszeszereket amiket a Levendula boltban árultak (kicsit drágán)igy megnyugodtam, hogy az én neszeszereim se olyan semmi ajándékok!

5 megjegyzés:

Monika írta...

Ez aztán nagyon jó olvasnivaló volt!!!! A bolhapiacokért én is odavagyok!!!!
Ilyen kísérőnek én is elmennék szívesen.:)

bruercsi írta...

Jó volt olvasni! Köszönöm!

Julcsi írta...

Az én uram is ott futott valahol a lezárt Andrássy úton:)
Demostaztán tényleg kimegyek egy bolhapiacra:)

lomaquilt írta...

Érdemes, mert annyi új élményben lesz részed. Igaz eleinte nem veszed észre, de aztán estére úgy leülepszenek a látottak és akkor kezded el élvezni annyira, hogy legközelebb is elmenjél.
A meleg felvonulás helyett én csak a futást csináltam volna, egy csomó pénz megmaradt volna!

Jutus írta...

Nagyon szép kis olvasni való volt.Eszembe jutatja milyen rég jártam már bolha piacon és milyen jó lenne újra elmenni.:))