2009. február 10., kedd

Divat


Senki ne gondolja, hogy divattervező akartam volna lenni, még kislány koromban sem rajzoltam ruhákat. Igaz baba ruhákat varrtam, szerveztünk vásárokat is belőle. Némi közeledésem volt a divatiparhoz, sok ismerösöm volt a Magyar Divatintézetből, elsősorban munkakapcsolat. Sok divatbemutatóra jártam, szerettem a kirakatokban nézni a divatos ruhákat. De ennél is jobban szerettem nézni az utca emberét mibe öltözik, hogyan viseli a ruháját. Akár külföldön, akár vidéki városokban jártam mindig érdekelt ez. Szivesen nézem a hozzánk jövő turistákat is, hogyan öltözködnek. Az utóbbi időben - hála istennek - pl. a fiatalok öltözködésében szinte alig van különbség. A középkorúak és idősebbek öltözékében - sajnos - elég nagy az eltérés. De nem is erről akarok irni. Még a nyolcvanas években úgy jött ki a lépés, hogy többször jártam tél időben az NDK-ban. Köztudott, hogy a középkoruak (én úgy 40-től felfelé mindenkit idesorolok) ott nem a legsoványabbak. Ennek ellenére szinte mindegyiket olyan hétnyolcados kabátban és nadrágban láttam. Voltam hivatalokban, ott szoknyában voltak, de mikor hazamentek akkor átöltöztek. Ünnepi alkalmakra persze más öltözékük volt, de mondom, az utca emberének (nőnemben!) mindennapjait néztem. Kérdésemre az volt a válasz, hogy a nadrág kényelmes, meleg. A kabát pedig nem kell hogy hosszú legyen. Tavaly Németország nyugati szélén jártam és Felevenitettem ezt a régi emlékemet. Hát itt is nadrág, hétnyolcados kabát. Minőségileg jobb persze (azonkivül eltelt már pár év) Itthon is elkezdtem nézni az utca emberét (nem azokat akik autóval járnak!) hanem a buszon, villamoson, metrón. Most már azt látom, hogy szoknyában jóformán alig jár valaki. Szinte mindenki nadrágba jár. Jó hideg is van, de nyáron is igen gyakran lehet látni nadrágba nőket. Ugyanakkor kezd divatba jönni a szoknya, harangszabású és hosszú. Mennyivel nőiesebbek ebben a nők! Félreértés ne essék én is nadrágba járok és hétnyolcados kabátba (ami nekem térdig ér) hiszen ez kényelmesebb. De elővettem egy hosszú szoknyámat és ünnepibb alkalmakra inkább azt veszem fel. Ez az egyenjogúság?
A szoknyát ünneplendő egy pávás ruhát választottam mondanivalóm alátámasztására.

7 megjegyzés:

Abile írta...

Valóban kevesebbet hordunk szoknyát... én fázós is vagyok és bevallom kényelmesebb is. :o)
No meg ha valaki elégedetlen a lába formájával... :o(( nadrágban kevésbé látszik

Mamis írta...

Én nadrágpárti vagyok!Szoknya a ballagásomon volt rajtam utoljára, annak meg már több mint 20 éve.Ja, és nincs is szoknyám!

martimez írta...

Nadrágból (szinte)elég egy/évszak,nem szólnak rád, észre sem veszik,de ha szoknyás vagy ,nem járhatsz mindig ugyanabban, a szép sok szoknya...+ sok cipő,(mert jobban látszik)...sok pénz.Rohangálni is könnyebb nadrágban.Nem nyavalyogni akarok,de a lábam sem szép,és időközben az értékrendszerem is megváltozott,nem a kinézetem a legfontosabb....és én divattervező szerettem volna lenni.

Trudi írta...

Én is a nadrágot pártolom, mivel mindig busszal, mostanában kocsival járok be a városba, sokkal kényelmesebb. Na és fázós is vagyok, szoknyában rögtön felfáztam, mióta nadrágot viselek nem. Azonkívül pár seprűvénám előjött a lábamon és 1x egyik ismerősöm a zebrán mögöttem megszólalt: jézusom, milyen a lábad? Na azóta aztán meg főleg nem, és különben is úgy látom, hogy nekem a szoknya összeségében nem áll jól, pedig amúgy jó lábam van. Nekem egy nő nem a szoknyától nőies.

Kicsoda írta...

En viszont CSAK (hosszu, min labszar kozepig ero) szoknyaban jarok, otthon is es jatszoterre is... mindenhova, nincs is nadragom, talan 1 pizsama meg egy jogas (fogalam nincs hol van) kivetelevel. Nem igaz, hogy hidegebb mint a nadrag, en sosem fazom telen sem, tobbfele minosegu/vastagsagu alsoszoknyam van.
Az viszont igaz Marta, hogy sokkal tobb kell belole:-) na de ez inkabb jo, mert mindig van indok egy szep anyag megvetelere, mert ugye ezeket varrni sem egy nagy kunszt, es hidd el nem draga.
Egyebkent csak probaljatok ki, es utana nehez visszaszokni a nadragra:-)

Trudi írta...

Én próbáltam, felfáztam, nadrágban azóta sem. Nem vágyom újabb hólyaghurutra, sem petefészek gyulladásra. Ja és mint említettem kövérebb vagyok benne, nem áll jól.

dixike12 írta...

Nahát, hogy mik jutnak eszedbe, ez a pávás ruha nagyon klassz, de ránk??????Egyébként komolyra forditva, őszintén a mai közlekedési viszonyok között ki lehet öltözni??? szoknya, hozzá szép pulcsi, kabát stb??? mikor felszállsz a 21-re tele hajléktalannal, egyik hozzáddől, a másik ... na nem folytatom, lehet itt szépen öltözködni a hétköznapokban???Szinházba szoktam régebben szépen felöltözni van egy hosszú bársonyszoknyám a hozzáillő mindennel, de utoljára is baromian kényelmetlenül éreztem magam, mert túl voltam öltözve, pedig egy belvárosi szinház volt, már ott sem divat csak a farmer meg a poló, pedig az ember szeret szépen felöltözni, normális nőként.