2020. január 21., kedd

Foltoskodás

Úgy döntöttem, hogy foltoskodásaim (mármint a kész művek) készítéséről blogbejegyzést készítek. Ez jó lesz a későbbiekben, amennyiben elfejtek valamit, vagy olyan tapasztalatom van, ami jó lesz később. Persze ezek a tapasztalatok nekem újak, másnak lehet, hogy nem mondanak semmit. Sokszor vettem észre, hogy bizonyos magyarázatot nem értek, aztán rájöttem, hogy én másképp csinálnám, vagy másképp mondanám. Mikor tanulunk (kezdve az általánostól végig iskoláinkig) mindent úgy csináltunk ahogy mondták. Aztán később kialakult egy saját gyakorlatunk. A kézimunka bizonyos részeit -beleértve a patchworköt- én többnyire könyvekből, újságokból sajátítottam el. Sok tanfolyamra jártam, ahol az oktatók saját gyakorlatuk szerint oktatattak. Többen profi varrói tapasztalattal rendelkeztek és az adott témát többször oktatták. Ez többször zavart, de aztán utánaolvastam és rájöttem, azaz ahogy mondják "megvillant a lényeg". Gyakran ez a tanfolyamon is előfordult. Jelenleg nem szívesen járok tanfolyamokra (időhiány, nem annyira érdekel, nem tartom jónak az oktatást, de mindez szubjektív) de érdekelnek az újabb technikák és arra gondoltam, hogy az itthon lévő anyagaimat feldolgozom. Persze azért nem tudom megállni, hogy ne vegyek ujabb anyagokat, de kapok ajándékba is.  Készitve bármit, mindig találkozom problémákkal, amit fjeben gyorsan megoldok, aztán leülve a gép elé kiderül, hogy az úgy nem megy és valami mást kell kitalálni. Na ezt nevezem én tapasztalatnak. 
Korábban megismerkedtem a boroval majd a sashikóval. Mindkét technika megfogott és sok mindent varrtam. Elsősorban neszesszereket, mivel azt gyorsan eltudtam készíteni és a kész munka tovább inspirált. Találtam egy szemüvegtartót (fő forrásom a Pinterest) amit elakartam készíteni. 

Nagyon tetszett és úgy gondoltam éppen három valakinek kell ajándékot készíteni, varrok ilyeneket. El is kezdtem. Először az anyag választásom egy sötétkék szövetre esett. Sajnos ezek a szövetek általában nem teljesen pamutból készülnek. Itt jött az első probléma. Ha indigó típusú kifejezetten kézimunkák átvitelére kialakított papíron keresztül akarom átrajzolni, az kettős munkát jelent. Egyszer egy papírra kell kirajzolni méretre pontosan a mintát. Először farmer anyagra akartam áttenni, de mint kiderült a farmerre nem vitte át a rajzot. Ekkor vettem a sötétkék szövetet. Úgy gondoltam, hőre illanó tollal rárajzolom. Ez azért jó, mivel a segédvonalak és maga a hímzés minta a munka után könnyen kivasalható. Naiv voltam. Több tollat ceruzát kipróbáltam, de semmi se vitte ki. Végül a Valló Világban vásárolt vékony krétaszerű fehér ceruza oldotta meg a gondot. Ezzel a Susan Briscoe könyv alapján egy cm-es és inches kis vonalzóval könnyen és gyorsan megszerkesztettem a kívánt mintát. Egy probléma azért volt, mivel ahogy hímeztem az alatta lévő részt a kezem melegétől a rajz eltűnt. Ilyenkor megint rajzolni kellett. A munka során gyakorlatra tettem szert és a három neszi készítése ehhez jó volt. Mivel mindkét oldalra más mintát tettem (összesen 6 féle rajzot) így kezdek belejönni. 
Ezek az egyik oldalon találhatók.
Ugyanilyen sorrendben a másik oldal. Nekem a kis hatszögek jöttek be leginkább. Az 1 inch-es négyzetekhez 1/2-es 1-es és 2 inches köröket vágtam ki keménypapírból, valamint megszerkesztettem az 1 inch oldalú hatszöget. Ezek segédanyagok voltak a rajzolásban. 
Ezután nagyobb munkába kezdek, egy farmer dzsekit akarok kihímezni. Az eleje és a két ujja már boro-val kihímezve. A hátára akarok sashikó mintát hímezni.

Nincsenek megjegyzések: