2017. március 28., kedd

Csak úgy

Mondhatnám, hogy a foltvarrásról van szó, de mégis másként, ezért adtam ezt a cimet.
A Magyar Foltvarró Céh a csoportvezetőinek harmadik alkalommal megszervezte a csoportvezetői értekezletet. Ugyan a bevezetőben azt mondták, hogy ez a második alkalom, de elővéve a papírjaimat, pontosítok. Az első Székefehérvárott volt, a második Kecskeméten egy céhes tábor keretében (volt aki csak a csoportvezetőire jött el) és így ez volt a harmadik Budapesten a XIII.kerületben egy szállodában. 
Nem akarok senkit nevesíteni, ezért magamat nevesítem csak. Az előadó az egyszerű foltvarrót Gizikének hívta (nekem nagyon tetszett) én viszont leszek a Random Gizike. Miért random? Nagyon szellemes volt az asztaloknál való elhelyezés. Miután bemondtuk a nevünket, kérték, hogy húzzunk egy zsákból egy darabka színes négyzetet és így megtudtuk, melyik színű asztalnál fogunk ülni. Így nem volt "klikkesedés" viszont volt ismerkedés. Több helyről nem a csoportvezető jött el, aminek pl. anyagi okai voltak pl. egy nyugdíjas ingyen utazik és ő áttudja majd adni a többieknek amit hallott.  Előadásokat hallgattunk, majd témánként az asztalnak meg kellett tárgyalni, elmondani véleményét, amit egy nagyobb papírra felírtak és egy egy asztaltól valaki elmondta. Egyetértettek e az egy asztalnál ülök? Hát ez attól függött, volt-e erős valaki, de a lényeg inkább az, hogy más feltételek között működnek az egyes csoportok. Ahol a művelődési ház szabja meg az ottlétet, vagy az egyesületi forma pl. a befizetést, vagy ahol kevesebbet kell fizetni, senkire nem számíthatnak csak magukra, ott mások a feltételek. Ahol sok a nyugdíjas és kis helyen vannak jobban oda kell figyelni az egyéni családi viszonyokra. Random Gizike nem mindig értett egyet az asztalnál ülőkkel, de aztán régi motorosként rájött, hogy kár vitatkozni. Több témában az előadás nagyon elméleti volt (a korábbi tréningek jutottak eszembe, hiába Random Gizike már idősebb!) a leginkább az egyes quiltek zsürizése volt nagyon foltvarrásos. Persze ez is szubjektív volt, hiszen az előadó amit elmondott az igaz volt, kérdés, hogy az illető mennyire fogadta el. Pl. vita kerekedett arról, hogy kit fogadhat be egy csoport? A többség azt mondta, hogy csak az lehet egy csoport tagja, aki egy alap tanfolyamot elvégzett, mivel a nem tudásával hátráltatja a többieket. Ezt nem lehet kikövetelni, hiszen megint az anyagiakban ütközünk pl. vidékiek esetében. Nem jelentkeznek csősztől a csoportba tehát érmesebb többet foglalkozni egy új emberrel, hogy egy baráti légkört hozzunk létre. Nagyobb városban pl. Bp-en érezni fogja az új ember, hogy nem odavaló és átmegy egy másik csoportba. Azt felejtjük el, hogy ezekbe  a csoportokba az emberek azért mennek, mert a hobbijukat akarják művelni. Amennyiben azt hallja, hogy kötelező, meg így csináld, úgy csináld, nem úgy szólnak hozzá, akkor elmegy a kedve a csoporttól és a közösségtől. Ez nem munkahely, nem függ az állásom attól, hogyan varrok, de tudok mást és mással teszem magam hasznossá. Ez nagyon nehéz ezt a légkört megteremteni. Random Gizike volt KISZ táborban, volt manrézákon, volt tréningeken. Az eredményt később érezte a bőrén. Hamar rájött, hogy meg kell tanulni befogni a szánkat. De Random Gizike itt sem tud megváltozni. Ettől függően van véleménye, amit vagy a blogján keresztül mond el (finom ráutalásokkal) vagy magába fojtja. Random Gizike kiirja magából! 
Összeségében azt mondom, hogy jó és hasznos volt a találkozó. Érdekes volt a teszt amit kitöltöttünk. Ebből Random Gizike megtudta, hogy nem hülye, sőt! De ennek nincs jelentősége. A legjobb ha összeülünk és csendben varrogatunk.
A szálloda egyesek szerint jó volt, mások panaszkodtak. Az árak mérsékeltek. Én rögtön árajánlatot kértem külföldi vendégeinknek akiknek az árak megfelelnének. Késöbb Random Gizike még jelentkezik.

2 megjegyzés:

BORI írta...

Szia Marianna! Kiváncsian olvastam a bejegyzésedet. Már nem vagyok se csoport, se CÉH tag, azért figyelemmel kísérem a foltvarrós világot.Érdekes lehetett ez a csoportvezetők találkozója. :)

lomaquilt írta...

Örülök, hogy olvasod a blogomat. Valahogy kezdenek leszokni a blogirásról és az olvasásról. Inkább a fészbuk. Én úgy gondolom, hogy a blogomban jobban eltudom mondani ami érdekel és a véleményemet, amivel lehet egyetérteni vagy nem. Mindenesetre itt szeretném megmutatni mit csináltam és hogyan. Nekem viszont nagyon tetszenek a Te fényképeid. Sajnos én vagyok jó fényképész!