2015. május 1., péntek

Foltoskodás

Régen akartam irni a Lucy Boston készitéséről, de vártam, hogy megjelenik a cikkem a Hirfoltokban. Megjelent, de mivel a fénykép fekvő helyzetben volt, fel kellett állitani. Viszont az elmentésnél nem oda került ahová akartam. Na végre megtaláltam.
A cikk szerintem jó lett, többen megkerestek és kérdezték, hogy kell csinálni, mik a tapasztalataim. Tudom, hogy sokan csinálták és csinálják. Többen már kiállitották valahol. De ez egy olyanfajta kézimunka, amit sokféleképpen lehet csinálni, tehát csak örülni lehet annak, hogy sikeres. Igaz a Millefiori most az ujjabb divat, de most maradjunk a Lucynál.
Az alap sablon (ez tk. olyan mint a nagymama virágoskertje, mert hatszögű, csak nyújtott) mérete tetszőleges. Az eredeti 1"-os. De lehet persze cm-ben mérni és lehet más méretben is csinálni. Én maradtam az 1"-nál. Nem találtam az interneten egylapos sablont, igy ki kellett szerkesztenem. Mire kiszerkesztettem és már sokat megvarrtam, akkor már találtam sablont. 
Úgy adódott, hogy az Auchanban sikerült vennem félfamentes papirt és abból nyomtattam lapokat, majd kivágtam és varrtam. Közben elutaztunk a papirt ott hagytam és hazajöttünk, kellett volna papir igy elmentem a Mammutba és vettem félfamentes papirt 120 gr-ost (az auchani papiron nem volt súly) Kinyomtattam párat és megint visszamentünk. Én varrtam, majd elfogyott a papirom, vittem az ott lévőt és ott kiakartam nyomtatni. Papirt nem fogadtak el, adtak egy másikat. Jó, elkezdtem ezen dolgozni. Mikor egy blokk köré varrtam a fehér kis blokkokat bizony nagyon hullámos lett. Akkor kezdtem mérni és kiderült, hogy ez a papir vastagabb és a sablonok nagyobbak is lettek. (mint késöbb megtudtam 200 gr-os) Szóval fejtés és a sablonok összehasonlitása mérése következett. Ez jó lecke volt, hogy ezentúl ha angol papirtechnikával akarok dolgozni, akkor legyen egy alaplapom amin a sablonok vannak, legyen elegendő félfamentes lapom (én ezt tartom a jónak, az irógép papir túl vékony a 200 gr-os túl vastag nehezen lehet hajlitani) és mindig azon a gépen sokszorositsam, amelyiken elöször. Pl. az interneten talált lapon rá volt irva hogy minden sablon 1", de megmérve kiderült, hogy mégsem annyi. Akkor a nyomtatóval 2%-al nagyobbra készitettem és most van egy alaplapom. De lehet, hogy valaki másnak kijön a nyomtatásnál az 1". A vonalzók sem mind egyformák, erre is gondolni kell. Lehet, hogy mindezt valaki butaságnak találja, de a fejtések közben rájöttem, hogy mégsem az. Ezért van, hogy egyes boltok külön csomagban árulják a kivágott sablonokat. Elég két három csomagot venni és akkor ilyen gond nincs. 
Másik tapasztalat: lehet kapni ragasztó tollat, ami úgy néz ki mint egy filc toll, az anyagot bekenjük vele és a papir sablonra ragasztjuk. Gyors és egyszerü. Ugyanezt a kapható vékony ragasztó stifttel is lehet csinálni. Namár most a ragasztó toll (nevezzük igy) drága, egy blokkot (24 db.egységet) ragasztottam vele és elfogyott. Lehet, hogy a ragasztó stift hosszabb ideig tart, de jobban odaragad a papirhoz az anyag. Szóval maradok a cérna tűnél. Természetesen nem varrom át a papir sablont, csak a sarkainál és egy két öltéssel megyek a következő sarokba. Ez miért jobb? Megvannak a felvarrt kis sablonok és rakosgatom őket. Várok egy kis időt és rájövök, hogy másként kellene tennem. 
Ezzel a tapasztalataim első részét befejezem, majd folytatom.
Bemutatom a sablonjaimat, amit alapként használok.
Az első sablon a kivágó sablon, a mellette lévő a kész méretet mutatja az "ablakban" azaz ezen keresztül nézem, hová esik a minta. A keskeny szél a varrásráhagyást (0,8 cm) mutatja. A harmadik az alap sablon amit hozzá mérhetek a papirból kivágott sablonokhoz. Ezeket kemény papirból végtam ki snicerrel és egy kis dobozban hordom magammal. Persze lehet kapni átlátszó műanyagból aminek a vastagsága olyan, hogy mellette vágókéssel lehet vágni. Középen pontok mutatják az alapsablont. Figyelni kell, hogy mekkora a varrásráhagyás. Én a 0,8 cm-t tartom ideálisnak.

1 megjegyzés:

Monika írta...

De jó!!!!! Nagyon a szívemhez közel áll ez a minta,valószínüleg azért,mert keresztet formáz ,meg mert kézzel kell varrni.:)