2012. március 25., vasárnap

Varrjunk együtt

Hopp Mónika inditott egy játékot, hogy 25 blokkot varrjunk meg, ő küldi a feladatot és év végén az összeállitott quiltet be kell mutatni. Én 100.-nak jelentkeztem, végül 101. lettem, de bekerültem a csapatba. Jelentkezésemkor megemlitettem, hogy csak március végén tudok nekikezdeni a munkának, de addig is figyelem a többieket. Figyelem szorgalmasan, gyüjtőgetek anyagokat is. Jó is, hogy nem kezdtem el rögtön dolgozni, mert sokminden nem volt világos, mekkorák legyenek a blokkok, milyen szinvilágú legyen, milyen blokkok lesznek? Igy nagyon jó, hogy csak most kezdtem el a munkát. Én úgy fogom fel, hogy ez nem olyan gyüjteményes, amikor blokkokat csinálunk, hanem a blokkon keresztül technikákat. Azt vettem észre, hogy elég nagy szabadsága van mindenkinek.
El is kezdtem a munkát, ahol magam irtam elő magamnak a szabályokat.
1. Csak meglévő anyagból varrhatok. Sok nagyon szép anyagom van, de ahogy nézegettem, akkor láttam, hogy nem egymáshoz illő anyagok, vagy nincs belőle elég.
2. A kész munka fázisait dokumentálom, hogy késöbb is visszakereshessem. Ha már gyüjtöttem mindenfélét, ne vesszen kárba.
A legnehezebb az első blokk készitése volt. Miért? Mónika 12x12 cm-es négyzetből indult ki, az orosz nő (Rolen) blogján, ahonnan származik a minta és ő egy amerikai nőtől vette át, 6" egy kiinduló blokk. Megtaláltam a blokk sablonjait egy könyvben, ott egy kész blok 15 cm. Az amerikai nő a kész takarót úgy készitette, hogy minden blokk egy alapszinből és más és más mintás anyagból készült. (egy csoporttársunk is készit ilyen takarót!)
Ime a kész takaró. Na én ezt választottam ki magamnak és úgy gondoltam, négy blokkból áll majd az első munka négyféle szinből. Hát a szin és minta kiválasztás volt a legnehezebb. Végül az első csak félretett anyag nyerte meg a tetszésemet.
Kékekből gondoltam, csináltam egy 12x12-es kiinduló négyzetből
Ez összeállitás előtt némi hibával, de igy is látszik, hogy a négy szin nem jön össze. Az egyik anyagában sem jó.  A blokk 20 cm-es. Na akkor csináltam 6" kiinduló négyzetből más kékekből.
Ez más más kékekből készült, technikailag ezen is vannak hibák, a blokk összevarrva 28 cm, de a kékek itt sem azok együtt, amiket akartam.
Igy 8 blokk mehet a "levesbe". Na azért nem oda fog menni, hanem ökoszatyrokra kerül egy-egy blokk és a régi szatyor új küllemben fog pompázni. Ott a csücsköknek nem kell összejönni, mivel a néyget szétszedem, ahol nem kocka alakú a közepe, az se baj. Szóval a lényeg, hogy a munka ne vesszen kárba és ne legyen belőle UFO.
Na akkor elővettem azt az anyagot, amit elöszörre kinéztem és csak azt használtam fel a fehérrel együtt. Késöbb még egy kék-zöld párosulhat hozzá ill. van egy rozsdabarna még. De most már megvannak az anyagok, megvan a méret kezdhetjük a munkát. A kész blokk (varrásráhagyással együtt) 20 cm-es. Ez jó méret, hiszen ha 25 blokkot készitünk az 5x5 plusz még széle, tehát kb. 1 m2-es nagyságú quilt lesz belőle.
Ime a kész blokk. Van egy kis hibája, nem figyeltem oda, de most már igy hagyom. Borinak, aki minden egyes fajtából kollázst készit, akkor küldöm el, mikor már legalább öt blokk lesz készen. Most, hogy tudom a méreteket, az anyagokat, gyorsabban fog menni.

1 megjegyzés:

BORI írta...

Küldheted bármikor a kész blokkjaidat, hiszen a többiekét is mappában gyűjtöm és ha kellő mennyiség érkezik, akkor csinálok belőle kollázst...tudod, a KollázsBori....