2011. április 6., szerda

Csak úgy

Ha a "flajlédis" programot nézem (www.urban-eve.hu) akkor sok minden nem jön be nekem. Maga a program tetszik. Mi nem tetszik? Reggel felkelek, megmosakszom, fogat mosok, hidratáló krémmel bekenem magam és rendbe teszem a hajam. Na ez nem megy! Nem tudom mit csináljak a hajammal. Már gondoltam parókára, kopaszra vágásra. Ha naponta mosom, az nem tesz jót neki, de lehet, hogy azt kellene választani.
A "zónákat" nézegetem, különösen azokat, ahol lomtalanítani kellene. Most bevezetem a lakás felújításakor általam kitalált módszert. Veszek egy nagy dobozt és ami nem kell, de se a lomtalanító utcára, se a kukába nem szánom. Jön valaki, felajánlom, hogy bármit vigyen belőle. Ami megmarad, azt ruhákkal és cipőkkel jótékonysági cégnek ajánlom fel. De bejegyzésem célja megint inkább egy kis nyelvészkedés. Nem szakmám (habár nagyon sokat fordítottam, tolmácsoltam!)de ha az ember nyelvekkel kerül közelebbi ismeretségbe óhatatlanul előjönnek ezek a gondolatok.
Az IKEA-ban egy lakás berendezési ötletek c. újságot vettem 1 Ft-ért az IKEA FAMILY kártyámra. Itt is zónának hívják a lakás egyes részeit. Érdekes, mikor ez az elnevezés megszületett, sokan nem gondoltak rá, hogy ez esetleg más nyelvben mást jelenthet.
Mivel oroszul tanultam és használtam, egy bizonyos hivatali nyelvformát. Hogy ne felejtsem el az élő nyelvet, sokat olvastam, ami kezembe került, ill. amit a könyvtárban találtam. Így pl. sok detektívet. Na mármost Szibéria nagy területén őrzik a rabokat egy nagy területen amit zónának hívnak. Tehát, ha valaki azt mondja, hogy a zónából jöttem, az eléggé egyértelmű. Tehát a konyhám is zóna a hálószobánk is az. Ez kb. olyan mint amikor egy orosz nőre azt mondják (magyarok természetesen) hogy bárisnya. Ez egy kicsit pejoratív a II. világháborúból származik. Egy ismerősöm nemrégen Moszkvában járt, ahol mostanában igen szép és különleges üzletek vannak "különleges" árakkal. Kevés a vevő így az eladók foglalkoznak a vevőkkel. (ezt sokan nem tudják elképzelni, akik a nyolcvanas években jártak arrafelé)A szóban említett hölgy bement egy ilyen nagyon elegáns üzletbe ahol odament hozzá egy nagyon csinos eladó, ő csak azt értette, hogy bárisnya. Nem volt aki elmondta volna neki, hogy ez tk. kisasszonyt jelent. Az orosz tanárnőm úgy magyarázta, hogy a bárisnya kalapban jár, a gyevuska kendőben.
De a legszebb talán a magyar nyelvben a megszólítás. Szerintem a külföldieknek ez az egyik legnehezebb. Mikor kell magát mondani és mikor Önt, mikor kell valakit tetszikezni. Ki a néni és ki az asszonyom. A legegyszerűbb ugyebár az úr. De a nők megszólítása igen nehéz. Vagy ránéznek és az öltözködése alapján döntik el, hogy néni, vagy hölgyem! Angol nyelvről ha fordítanak könyvet, igen gyakran a Mr. helyett Uram-ot irnak Mrs helyett asszony, Miss helyett kisasszony. Az Ms kifejezést hol igy hol úgy. Mennyivel egyszerűbb lenne ha az angol kifejezést használnánk! Nekem a legjobban a lengyel megszólítás tetszik. Pan (férfiaknak) Pani (nőknek). Üzletben csak így egyszerűen. Hivatalosan vagy magánbeszélgetésben kicsit bonyolultabb, de mégis udvarias. Soha nem pan Kowalski, hanem pan inzsener (ha tudjuk a beosztását akkor azzal) ha baráti kapcsolatban vagyunk vele, de nem tegeződünk, akkor pan Pawel. Érdekes munkahelyeken nem olyan gyakori a tegeződés. De a gyerek a szomszéd nénit pani Hannának szólítja, és lehet, hogy az anyja is.
Egy ismerősöm magyarul jól beszélt de a nőket pani (keresztnév)-en szólította, az ismerős férfiakat szintén. Viszont mindenkit tetszikezett. Rákérdeztem miért. Azt mondta, ez a legegyszerűbb, nem kell ragozni! Nem beszélve arról, hogy igy mindenki nagyon udvariasnak tartja!
Szóval a "flájlédiség"-től eljutottam idáig. De hát ez is kell néha!

1 megjegyzés:

Monika írta...

Olyan aranyos vagy!!!!!Nagyon jó volt olvasni a bejegyzésedet!!!!Végre valaki,aki nem hiszi,hogy ez a program mindenható....:) Nekem egy nagy bajom van vele,hogy nem vagyok kitartó.
Ez a nagy doboz ötlet SZUPER!!!!CSÚCSSZUPER!!!!! Tudod,hogy én balga miért lomtalanítok még mindig nehezen? Mert nem akarom ,hogy még több szemét legyen a Földön.Arra törekszem,hogy valahogyan az ne szemétbe menjen,hanem újra fel legyen hasznosítva.
Most vittem el legalább 8 zsák cuccot egy barátnőmnek,aki a családsegítőben a nagyon szegény embereknek szét fogja osztani.Mivel látogatja őket,tudja,mire van szükségük.