2011. március 18., péntek

Tanfolyam - 4



Végül elérkeztünk tanfolyamunk végéhez, ahol egy szoknya varrásra buzditotta Kszénia a résztvevőket. Egy hosszú részekből szabott kissé harangos szoknyát ajánlott. Miért hosszú? Mert ez nőies, a részekbe szabás (különösen a ferde pánttal eldolgozott részek összevarrásával) karcsúsit, a hosszú szoknya ápol s eltakar. Lenvászonból javasolja, mivel ez természetes anyag, kellemes, a részek és azok összevarrása miatt kevésbé gyűrödik. Persze lehet gyapjú (vagy gyapjútipusú) szövetből is késziteni, de mosás szempontjából ajánlatosabb a lenvászon. A szoknya bélése kissé más mint a megszokott. Persze nem minden szoknyát bélelnek. ha bélelik, akkor pamutszövettel, amit hasonlóan kiszabják és összevarrják a részekkel.
Elöször elkészitjük a szabásmintát. Kszénia hozott egy alapszabásmintát, amit úgy ajánlott, hogy soványabbaknak 6 részből szabjuk, kissé teltebbeknek 8 részből. (más tipusú hölgy nem létezik!) Természetesen javasoljuk, hogy csináljunk egy ilyen alapszabásmintát, amit magunkra készitünk, de késöbb más is használhatja. A méretvételnél három méretre van szükségünk, azaz derékbőség, csipőböség és szoknyahossz.
Húzunk egy vizszintes vonalat, arra rámérünk 10 cm-t, majd függőlegesen 20-22 cm-t húzunk és erre vizszintesen rámérünk kb. 13,5 cm-t, aminek a két pontját összekötjük a 10 cm-el. Igy egy trapézt kaptunk, aminek a két oldalát (a trapéz két ferde oldalát) í szoknya hosszáig húzzuk meg. Persze ha ezt a ferde vonalat követnénk, akkor elég bő lenne a szoknyánk, ezért próbáljuk meg a vonalat úgy meghúzni, hogy alul a csipőmérettől kb. 6-10 cm-re legyen egy-egy vonal. Azaz ne akarjunk nagyon bő szoknyát létrehozni. Ezt a szoknyarészt ujságpapirból szabjuk ki, majd alakunktól függően 6 vagy 10 részt vágjunk ki és cellux-al ragasszuk a részeket össze (ekkor a két rész nem fog egymásra feküdni!) hagyjunk kb. 40 cm-es cippzárhelyet és próbáljuk fel. A szoknyának szűknek kell lenni, mivel még minden egyes részre két-két ferdepánt jön ami kb. 1cm-t jelent. Ha elégedettek vagyunk a szoknya alsó bőségével, hosszával, akkor a szabásmintánk jó. Alúl nem kell gömbölyiteni az egyes részeket, hanem a szoknya hosszát kell egészében leellenőrizni. A derekát tetszés szerint készithetjük.
Ha kész a szabásmintánk, akkor egy vastagabb papirra rajzoljuk át és irjuk rá a méreteket.
Ezután kezdhetjük a szoknyavarrását. Kiszabjuk a lenvászonból a 6 vagy 8 részt és nem árt, ha a széleket cikk-cakk öltéssel eltisztázzuk. Ezután elkészitjük a a 6 vagy 8 crazymintát.

Ezeket ráhelyezzük a kiszabott részekre és igyekszünk úgy elhelyezni, hogy egymás mellett is jól mutassanak.

Kb.igy fognak kinézni a crazyk a kiszabott szoknyarészeken. Erősen több tűzéssel rátűzzűk a szoknyarészre a crazy blokkot.

Ezután a képen látható módon ferdepántokkal körbeszegjük a mintát. Elöször csak helyezgessük a pántokat, majd ha megtaláltuk a helyüket, akkor a kétoldalán behajtott ferde pántokat kétoldalán letűzzük.

Ez már a letűzőtt blokkot és felvarrt ferdepánttal ellátott szoknyarészt mutatja.

Ezútán a szoknyarész két oldalára kell felvarrnunk a ferdepántokat. A kb. 3,5 cm széles ferdepántokat elöször a visszájára varrjuk fel, majd a szinoldalán behajtva két tűzéssel erősitjük meg, a pántok szélétől kb. 0,3 cm-re.

Ez már a kétoldalán felvarrt kész szoknyarészt mutatja.
Mikor minden egyes részt igy elkészitettünk, akkor a részeket a visszáján apró öltéssel kézzel összevarrjuk. Cippzárnak válasszunk inkább hosszabbat pl. 30 cm-est.
Az alját, leigazitás után hasonlóan ferde pánttal dolgozzuk el.

Ime egy munkaközi fázis.
Sok sikert a készitéshez!

6 megjegyzés:

Edina írta...

Hú, ez nagyon jó!! Köszi a részletes leírást, egyszer lehet, hogy rászánom magam!

Bea írta...

Klassz és mutatós. De nem egyszerűbb lenne a részeket összevarrni és utána 1 db ferdepánttal eldolgozni?

lomaquilt írta...

Ha a részeket összedolgozod és utána dolgozod el ferdepánttal, akkor pont azt a szépségét és kézművességét veszited el, ami ezeket a darabokat széppé teszi. Ha láttad a Határtalanul-on akkor érted miről beszélek.

Bea írta...

Nem voltam a Határtalanul-on , sajnos. Csak így képzeletben úgy látom, hogy egy ferdepánt szebb, mint kettő. De ez függ az anyag vastagságától is, közben belegondoltam.
De tényleg, látni kéne egyet a valóságban, mert a textil csalós: sokszor máshogy néz ki, mint ahogy elképzeljük.
(Én is éppen pw. szoknyát készítek.)

lomaquilt írta...

Pont ezért tettem közzé az utolsó munkaközi fázist. A ferdepánt a szoknyarészt erősiti és a két ferdepánt összevarrása szintén erősiti a szoknyát. A két rész egy ferdepánttal történő összevarrása szűkiti a szoknyát és a hátoldala nem lesz olyan mint a szine. A kézivarrásról nem beszélve!

Bea írta...

Ha szűkíti a varrást, azt előre el lehet tervezni és úgy szabni, az nem gond. A többit meg látni kéne,de pl. egy keskeny csík ami felfelé fut: karcsúsít. Kettő keskeny csík egymás mellett már nem biztos.
A varrás szerintem mindkét megoldásnál elég erős.
Amúgy tényleg mutatós darab, ezek részletkérdések.