2009. április 19., vasárnap

Csak úgy


Régen jelentkeztem, és ne csak az irás legyen, ezért egy kedvenc képet tettem föl.
Elmúlt a húsvét, elutaztunk vidékre anyosómhoz, aki megfázott és sokat köhögött. "Szerencsére" mikor hazajöttünk én is megbetegedtem. Közben a kisebbik fiam telefonált, hogy hazajön hétvégére, mert állás interjukra megy, ahová a papirokat itthon kell összeszedni. Örültünk neki, hiszen ritkán látjuk, habár ez azzal is járt, hogy le kellett mondanom a kecskeméti közös varrást, amit nagyon vártam. Dehát az anyai sziv! Végül családi összejövetel volt, főzés stb. Kb. most kezdek rendbe jönni és a varrást előszedni.
Amit csak meg kell jegyeznem, hogy aránylag gyakran utazunk az Alföldön végig és ujabban nem megyünk az M5-ön, hanem a kisebb településeken. Igy hosszabb, de sok mindent megszemlélünk. Sőt most utjavitás és baleset miatt több kitérőt tettünk. Megint az volt az érzésünk, hogy nagyobb a rend, tisztaság mint Bp-en. Félreértés ne essék én nagyon szeretem Bp-et (szülővárosomat!) szeretem a nagy városokat, és több mint 10 évig éltem külföldi nagyvárosokban. De, a nagyvárosokban is megvannak a kisebb helyek ahol el lehet különülni, megvan a tisztaság, rend stb. Sajnos kedves fővárosunkban az utóbbi időben ezeket hiányolom. Miért nem költözünk akkor egy iylen kisebb barátságosabb kis helyre? Jó lenne, de ahhoz már késő, egy házat fenn tartani beilleszkedni, ahhoz évek kellenek. Azonkivül itt van a család akit segiteni kell. Mindig az volt az álmom, hogy veszünk egy kis parasztházat (végül Nógrád mellett döntöttünk) ahová kora tavasztól késő őszig tartozkodunk. Egy valami miatt nem jött létre és ez a pénz. Viszont vannak barátaink, akikhez elmehetünk egy-két hétre. Cserébe a ház körül dolgozgatunk. (kellenek uj függönyök, meg kell valamit szerelni stb.) Igy ez a változat fog nálunk bejönni. De ettől függetlenül nem értem, miért van az, hogy a kisebb városok, települések szépen fejlödnek, tiszták, ujabb üzletek nyilnak, igaz be is zárnak, és Bp-en ezt nem lehet nagyon érezni. Mennyi bejelentést kell tenni, hogy az utcán a kátyút megjavitsák, a buszokra egyre többet kell várni. Nemrégen a zebrán (felfelé menő uton) elütöttek egy idős házaspárt, akik meghaltak. Egy fiatalember menő autóval. Nagyon mérges vagyok azokra az autósokra, akik mobiltelefonon beszélve (komurkázva) másik kezükkel cigarettát kipöccentve mennnek a fekvő rendőrön. Ezért vannak a fekvő rendőrök? Bosszant, hogy egy utcában nagyon szép fekvő rendőröket épitettek, egyik oldalon virág állvánnyal. Kb. 8 ilyen virág állvány van. Megszámoltam, egyet gondoz az ott lévő ház tulaja, a többiben az a zöld van, amit a természet adott. Ehhez mi kellene? Ha már az önkormányzatnak nincs rá ereje, pénze stb. az ott lakók mikor gondoznák maguktól? Ezek szerintem nem pénz kérdése, ez mentalitás. Kell egy "valaki" aki csinálja. Sokszor hallom viszont, ha ilyet csinál valaki, hogy az a hülye, hiszen nem is fizetnek érte.
Nem morgok, próbálom az ihletemet -ami feltétlenül kell a varráshoz- kihasználni és valamit csinálni. A neszeszer, amit varrtam húsvétra, sikert aratott. Ennek viszont örülök.

3 megjegyzés:

Monika írta...

Úgy örülök,hogy újra itt vagy,már hiányoltalak!!!!!
Mindig magamnál hordom az ajándékodat!:)Nagyon szép és hasznos!Jó dolgom van.:)
Én is meg voltam fázva,most már majdnem jól vagyok.rengeteg C vitamint beszedtem.

tuti írta...

Épp ma határoztam el, ha nem jelentkezel felhívlak, hogy mi van veled, de nagyon megörültem, hogy jelentkeztél. Teljesen egyetértek abban amit írtál a vidéki településekről. Szerintem sokkal jobban magukénak érzik az emberek a kisebb közösség által lakott helyeket. Talán ez az egyik oka ennek a másik talán az, hogy a szomszédok ismerik egymást nem úgy mint itt, híszen sok házba csak aludni járnak az emberek és előfordul, hogy még a közvetlen szomszédok is csak épphogy köszönnek egymásnak. Vidéken fontos az is, hogy senki nem szeretné, hogy megszőlják azért mert rendetlen a portája és környezete.Valóban igazad van és ez leginkább mentalitás kérdése is. Én magam óvónő vagyok és tudom, hogy mi mennyit teszúnk azért az óvódások körében, hogy érezzék a környezetük "rendjének" fontosságát, de valahogy ez elmúlik belőlük. Persze tudom, hogy a közvetlen családi minta az ami meghatározza a gyermek hozzáállását a világhoz, talán ez az ami hiányzik, de itt újra felmerül a kérdés, hogy a mai szülők is voltak óvodások, iskolások, mi lett azzal a sok "környzettudatos magatartással"?
A mi kerületünkben az önkormányzat készíttetett a zöld hulladéknak lerakóhelyet, pár nap mulva az egész elkerített rész tele lett kommunális hulladékkal, amit rendre elszállítottak aztán megszüntették a lerakót, mert az emberek nem értették meg, hogy az nem lomtalanitásra van ott, hát ez van. Most befejezem mert felébredt az unokám és mennem kell.

dixike12 írta...

Bizony Kecskeméten is megállapitottam, hogy sokkal jobb lehet itt mint Bp-en. Szép tiszta, virágos stb