2019. szeptember 29., vasárnap

Foltoskodás

Írtam már arról, hogy Szekszárdon voltam az éves foltvarró találkozón. Jelentkeztem egy tanfolyamra, azaz az alabama chenil technika tanulására. Sok mindent olvastam róla, láttam mintadarabokat, gondoltam megtanulom. Tk. stencil festés és hímzés volt amit tanultunk. Natalie Chenil ötletéről kevés szó esett. Ahogy olvastam, ő a sok pólóból akart valamit kitalálni. Ezt azért írom, mivel nekem is van több az USA-ból származó pólóm és érdekes módon kicsit vastagabbak mint a nálunk elsősorban kínai pólóktól. Ettől eltekintve a freezer papírokról is több ismeretet szereztem. Korábban cseréltünk freezer papírokat, de azt inkább papírra varrásra lehet használni.  Tehát van a papír alapú kicsit vastag papír és az egyik oldalán fényes, ez vasalással rávihető a textilanyagra, a másik a vlies alapú de vékonyabb amiből két darabot kell egymásra vasalni és így egy vastagabb papírt kapunk. Azaz alul fényes felül szőrös. Sajnos az én karácsonyi freezer papírom nem tudom hová tűnt. Tehát a papírra rámásoltuk a mintát (ebben a Pinterest igen sok mintát javasol) majd kivágtuk a festendő mintát. Ezután rávasaltuk a textilanyagra. Ezután szivaccsal a kívánt szint rátapicskoltuk és vártuk, hogy megszáradjon. Majd szilikonos sütőpapíron keresztül megvasaltuk. Persze alulra is tettünk sütőpapírt. Lehúztuk a sablont és ott volt a kivágott minta. Alulra tettük a másik textilanyagot, amelyik ellentétes színű volt annak az anyagnak, amire a mintát vittük. Ezután a mintát körbehímeztük egy általunk választott színű fonallal és mintával. A hímzés után a varrástól kb. 2 mm-re körbevágtuk a mintát. Azaz kb. három színünk lett az alap textil anyag, a hímzés színe és az alul lévő anyag színe. Ezzel leírtam a technikát, amit számos változatban lehet variálni. A festékeim régiek voltak ezért nem mindig azt a szint kaptam amit akartam, de a hímzéssel lehet módosítani. Tetszett a technika és aránylag gyorsan megy.  
Mindjárt csináltam egy kis neszit a varró dolgaimnak. Farmer anyagból készítettem és a festék színe más lett mint amit elképzeltem, de a körbehímzéssel nem lett rossz.
Pirossal hímeztem körbe a festék piros helyett bordó lett, de a neszit körbe ölelő ferde pánt piros fehér csíkos.
Itt fehérrel hímeztem körbe. Később vettem észre, hogy a minta eredetileg fordítva kellett hogy legyen, de így se rossz.
Ez a kis neszi egy nagyobba került. Műanyag zárót vettem és elég nagy lett a neszi, de minden elfér benne. Sajnos Pilot tollat vettem (kipróbáltam ki lehetett radírozni) Szépen fehér tűzőcérnával letűztem és kivasaltam. Hát nem jött ki a rajzolás. Kifejtettem és egyik oldalon fehérrel másik oldalon színes fonallal láncöltéssel újrahímeztem. Így nem lehet látni a rajzolt csíkokat.
Ez a színes cérnával a hímzés.
Ez pedig a fehér fonallal való hímzés. 
A tanfolyamon tanult és elkészített anyagot (csináltam még egyet) majd legközelebb mutatom be. 

Nincsenek megjegyzések: