2016. január 7., csütörtök

Csak úgy

Ma a bürokráciáról szeretnék írni. Azt hiszem ezzel mindenki találkozott már. Az életünk sok területén találkozunk vele. Természetesen idővel változik, de marad véglegesen! Hiába van számítógép, okos telefon a bürokrácia is felveszi az elektronikus lehetőségeket. Az ember marad embernek és tanulja ill. tanítják.
Elromlott a mosógépünk. Kaptam egy nagyon jó szerelő címet. Felhívtuk, majd rövid konzultálás után közölte, hogy ő ezt a mosógépet nem tudja szerelni, menjünk a Whirpol szervizbe. Felhívtuk. A szokásos nyomja meg az egyes gombot és így tovább. Végre kaptunk egy rövid ingyenes számot. Ott a harmadik nyomásra végre egy emberi hang válaszolt. Első kérdése hogy adjuk meg a hiba kódot. Hát azt nem tudtuk. Végül hosszas konzultáció után kaptunk egy újabb telefonszámot. Ezen megint nyomja meg az egyes gombot. Végül mikor közölte, hogy nézze meg a mosógépe hátoldalán található táblázatot, válassza ki a megfelelő számot és nézze meg a honlapon. Ekkor mondta a férjem, hogy miért nincs olyan gomb, hogy menjen a búsba. Ezek után a kerületi kisokosból  felhívtunk egy mosógép szerelőt, akit most várunk. 
Férjemnek lejárt a személyije. Azt írja a fészbuk, hogy az új rendszer szerint majd figyelni fogják és rabosítják stb. Elment az önkormányzathoz. A következő a helyzet:
Elkérték a személyi lapocskát, a TB kártyát és az adóazonosítót. 30 napon belül kész lesz a kártya és kiküldik. Addig a jogosítványával és lakcímkártyájával tudja igazolni magát. (akinek nincs jogosítványa az kap egy igazolást.  Megkérdezték, hogy van-e e-mail címe és elektronikus aláírása. Közölte, hogy nincs, ezeket a dolgokat nem kedveli. Ekkor mondták, hogy két lehetőség van:
-kap egy összetett személyit (régi személyi, adóazonositó, TB) ez élete végéig marad
-Megkapja ugyanezt, de e-mail cím, "rabosítás" azaz ujjlenyomat vétel de ez az igazolvány csak 6 évig érvényes. 
(na ennyit a fészbuk bejegyzés igazságáról!) 
Nyugdíjasoknak ajánlják az első változatot. Persze nem lehet tudni, hogy külföldön nem kérik-e az ujjlenyomatot és akkor a második változat a nyerő. 
Azért egy pozitív ügyintézést is leírok. Szemészhez járok kontrollra kb. 10 éve. Három havonta felírnak egy szemcseppet és megvizsgálnak. Legutóbb kaptam időpontot a következő vizsgálatra március 28. Új év után írom be a naptáramba az elfoglaltságaim és akkor látom, hogy márc. 28 húsvét hétfő. Gondoltam nem hívom fel őket, majd március elején és egy héttel előre hozatom a látogatást. Tegnapelőtt telefonálta, elnézést kérve, hogy ilyen időpontot adta és javasoltak egy újabb időpontot. Megállapodtunk és konstatáltam, hogy azért az egészségügyben van változás és a számítástechnika is működik!

Nincsenek megjegyzések: