2015. szeptember 20., vasárnap

FilofaxFoltos tevékenységem folytatom, csoport értekezleteken voltam és készülök egy táborba. Sajnos a nyári időszak nem volt annyira termékeny mint szerettem volna. De azért a Lucy Bostonról azt hiszem elég sokat irtam a blogomba és nagyon örülök, hogy sokaknak sikerült átadni a tudásomat. Több csoportban varrják és divatba jött. Örülök, hogy ebben részem volt! 
Most újabb divat van ezen a téren a Millefiori. Sikerült mindkét könyvet megszerezni és ezeket tanulmányozom, ill. az interneten nézegetem az angol papírtechnikával készült hatszögek különféle formáira épült mintákat. Már varrtam két terítőt és ha több információt is gyűjtök, erről is fogok írni.
Most viszont a Filofaxomról akarok írni. Mi is az a filofax? Ez egy gyűrűs könyv szerű naptár, kalendárium vagy agenda. Nagyon szeretem ezeket a kisebb nagyobb "könyveket" és sokféle fajtát kipróbáltam, vásároltam, de az ideálist és annak használatát nem mindig sikerült eltalálni. Most mégis -segítséggel- sikerült megtalálni. Persze ez nem jelenti azt, hogy ez lesz a végleges (de ki tudja?) de a változás joga megvan. 

A piros a filofaxom (18,5 cm) ami nem fért bele, ill. nem mindig kell, azt az archívumban
(fekete) tárolom. Matricával tettem kicsit élénkké. 
Egy fb forumon  megosztjuk egymással a tapasztalatainkat és az egyik lelkes tag rajzolt pár érdekes szinezni való rajzot, amit felhasználtam. Van persze szép scrap papirom is, de mivel a filoban eleve voltak kemény válaszlapok igy azokat diszitettem. Nem mindet, de ami késik, az nem múlik!

Ezen a nevem, cimem és kit kell értesiteni, azaz alapvető adataim vannak.

Így néznek ki a heti ill. napi bejegyzéseim. A virágos csík az elválasztó kemény vonalzó, a tündér jelek, mikor kell Violát tornára vinni. A kék jelek a patchwork eseményeket jelöli.

Ez a kreativ témákat tartalmazza. Mikor hol mit találtam, ötletek stb. Ez s szinező lap része.

Ez a patchwork rendezvényeken való részvéteimről készült bejegyzések helye.

Családomról készitettem egy külön részt, ahol az adatokat gyüjtöttem össze.

Ez az internet jelszavaim (általam készitett "titkositással") főleg azok, amiket mindig elfelejtek.

Ez az utolsó oldal (kemény) amire rátekertem un. washi ragasztható, téphető csíkokat. Alatta látható egy számológép és a filo zsebébe egy kis jegyzetfüzet amit bármikor elővehetek és feliratok rá valamit, kitéphetek belőle lapokat. Amiket ráírtam, később beírom a megfelelő részbe. 

Ez az archívum. Itt található a receptek, és az olvasmányok rész, valamint a pótlapok és maga az archívum. Ha a heti-napi részek betelnek, akkor az archívumba kerülnek. Általában 3-4 hónapnyi anyag van a filoban ettől még nem lesz nagyon "duci". A recepteket mindig cetlikre írom, amit akkor nem találom, amikor kellene. Persze van egy receptes füzetem kivágott receptekkel, de ez közelebb van és gyorsabban megtalálom. Azaz ebbe a cetlis receptek vannak.
Hogy a képek nem elég élesek, az talán nem baj, hiszen nem az volt a célom, hogy teljes szövegszerűségükben mutassam be, hanem maga a tény és a céljuk.  Sokféle -főleg kisebb- agendám volt, de nem vált be. Kicsit nagyobb formátumú jegyzetfüzetem volt mint a kisebb agendák és sok információt írtam bele, de mindig keresni kellett. Most rendszerezve van a jelenlegi élethelyzetemre. Nem mondom, hogy ez lesz a végleges, hiszen ennek az a lényege, hogy változtatható. Pl. a fekete egy Ridest agenda, de sokkal kisebb gyűrű átmérővel. Viszont a névjegy részlegén a betűk színesek voltak. Így azok átkerültek az alapba! Pl. egy utazásnál valamelyik részt kiveszek és az utazásra vonatkozó részt készítem el, amit később eltehetek az archívumba.

2 megjegyzés:

Monika írta...

Mekkorák ezek a szuper kalendáriumok???????

lomaquilt írta...

Durván 18,5x15,5 cm. Van pontos szám, én lemértem. Amúgy M-es méretű. Általában S-es, M-es és L-es méretűek vannak. Eddig S-es méretűm volt, de a telefonkönyvön kivűl kevés bejegyzést tudtam tenni. Igaz ez kisebb, de a nagyobb méretűben sokféle adat elfér. Nem hordom mindig magammal, de mikor ügyintézni megyek, vagy olyan helyre ahol tudom, hogy kell, akkor nagyobb táskát viszek. Sajnos (anyosóm halála után) sok ügyintézni való volt és akkor tapasztaltam, hogy mennyi adatra van szükség. A papir boltokban általában külön filofax részleg van (na nem mindegyikben!)