2012. május 28., hétfő

Foltoskodás

Tegnap egész nap a Céh rendezvényén voltam, amit sokáig szervezetünk és ott voltam végig. Aki akart találkozott velem hiszen az árusok ajtajában ültem és régi újságokat árultam ill. új belépőket regisztráltam. Sikeres volt részemről, akit érdekel valami irhat nekem.
Miért ezt a képet tettem fel a Szinkapcsolatokról? Ebben benne van középen a EQA logója. Aki nem tudná ez az Európai Quilt Szövetség logója. Ahol látni ezt a kis jelet, azok tagjai ennek a szövetségnek. Ők inditották ezt a mozgalmat, hogy egy-egy ország valamilyen szinből készitsen 9db 40x40 cm-es képet (quiltet) azaz hátlapozva és tűzve. Országonként történt a zsürizés és igy küldték a 9 quilet. Igy egyben a 17 ország képeit nézve nagyon sokmindent megtudhatunk az egyes foltvarrók izléséről, tudásáról és minden kép előtt sokáig lehet állni és gyönyörködni. A céh újságjában jó minőségű fotókon tovább gyönyörködhetünk bennük.
Mivel eléggé helyhet voltam kötve, nagyon nem tudtam mászkálni, az árusokat szinte megnézni is csak nagyon rövid betekintésem volt. Mikor megtudtam, hogy Margitka (nem a reklám helye!) műanyag nagymama sablonjai kaphatok, lecsaptam rájuk. Régóta keresem és most nagyon örülök. Egy aránylag rossz fotót készitettem a kész mintákról.
A fő kérdések - mivel a céh belépést is intéztem - az volt, hogy miért érdemes céh tagnak lenni. Első mondatom az volt, hogy akkor egy ilyen jókedvű és elhivatott társasághoz fogsz tartozni. Nem igy van? Nincs is jobb mint amikor a foltos dolgokról beszélgetünk, elfelejtve minden gondunkat, bajunkat. Van aki táskákat szeret csinálni, van aki nagy takarókat, van aki kis dolgokat. Mindenfajta technika és készitési mód - ha örömet okoz - fejleszti kreativitásunkat és sikerélményt ad.
Az árusokkal is beszélgettünk, főleg mikor kifelé pakkoltak. Nem akarok ötleteket adni, hiszen amig liba van, ötlet is van, de előbb utóbb többeknek váltani ill. kiegésziteni kell tevékenységüket. Többen már elkezdtek ezen az úton járni, de még kell egy kis idő, mig mások is rájönnek, hogy mit kell fejleszteni. Foltosaink már egyre inkább járnak külföldre kiállitásokra és igényeik is megnőttek. Felvetödött, hogy kevesen voltak. Kevesen vagy sokan, nehéz megitélni, de tény hogy április és május igen zsúfolt volt foltos rendezvényekben, a pünkösdi három napos ünnep is sokakat máshová vonzott. De akik eljöttek, azok jól érezték magukat, a tanfolyamok szinvonalasak voltak és mindenki elégedett volt. Tetszettek a nyitott műhely foglalkozásai. Én sajnos sem ide sem oda nem tudtam menni, pedig nagy kedvem lett volna. Helyette viszont sok kedves foltvarróval sikerült szót váltanom és a nevek kezdenek összeállni az arcokkal.
Jó volt, szép volt, ha legközelebb lesz valami akkor is gyertek el. Addig is találkozunk, na hol? Blogokon, Facebookon, Pinteresten, Index, nlc fórumain, csoportokban. Soroljam? Lehetőség van.

4 megjegyzés:

Monika írta...

Ó!Most volt? Kiment a fejemből a családi találkozónk és a migrén miatt.
Nagyis műanyag blokk? Megmutatod majd? Gondolom-talán jó-,hogy a nagyis alap blokkok műanyagból vannak és azokra kell rávarrni.Jól gondolom?

lomaquilt írta...

Letudom fényképezni, de nemigen látszik. A lényeg, hogy egy csomagban 40 db hatszög van, amelyen két lyuk. Tehát ha úgy varrod rá az anyagot, hogy csak a sarkoknál rögzited, könnyen kitudod venni a hatszöget. Azt nem tudom, hogy az összevarrt munkát ha kivasalod mennyire birja a vasalást. A hatszögön kivül van még rombusz és mind a kettőt félbe lehet hajtani azaz háromszög is lesz és fél hatszög. A mértek nincsenek ráirva, de szerintem mind inch-ben van. Én 1/2 incheset vettem.

dixike12 írta...

Sajnálom. hogy nem tudtam menni, de a horányi kertet már muszáj volt rendbe tenni, és mostanában a jövő időben megint nem tudunk kimenni. Biztos szép volt a kiállitás ahogy a képeket néztem, de hiába tudod egy s...... nem lehet több lovat megülni.

dixike12 írta...

Sajnálom. hogy nem tudtam menni, de a horányi kertet már muszáj volt rendbe tenni, és mostanában a jövő időben megint nem tudunk kimenni. Biztos szép volt a kiállitás ahogy a képeket néztem, de hiába tudod egy s...... nem lehet több lovat megülni.