2012. május 22., kedd

Foltoskodás

Alcimnek adhatnám, hogyan varrjunk zsebkendő tartót. Na erre sokan felkapják a fejüket, hiszen ezt mindenki tudja. Mégis amikor valaki feltette a Facebookra a 10 perces zsebkendő tartó képét valamint a hozzátartozó videót, rögtön vita kerekedett.
Én is elkezdtem gyártani és több fajtát kipróbáltam, azaz körbejártam a témát.
Megvarrtam az adott méretekkel és nagynak találtam. Nosza rajta kisebbre vettem és akkor kicsi lett. Ekkor lépett be Gina a vitába és ő megint más méreteket adott. Megvarrtam és ez lett a középső. Közben egy nagy felfedezést tettem (nekem legalábbis az volt) a papirzsebkendők méretei nem egyformák.
Ime a háromfajta tartó háromfajta méretű zsebkendőkkel.
Gina javasolta a vékony vliest a két réteg közé és francia varrással megvarrni. Nekem ez nem jött be. Talán azért, mert az anyag kicsit vastagabb volt és a vlies meg az anyag nem birta a franciavarrást.
Varrtam 8 db-ot (már alig van belőle!) simán vlies nélkül, francia varrással.
Az alsók kicsit nagyobbak lettek azt olyanoknak adom akiknek nagyobb a zsebkendőjük.
Körülnéztem otthon milyen zsebkendőtartóim vannak.
Ez egy régen varrt ezt használom, ez van a táskámban. Hozzáteszem én CBA-s 300 db-os zsebkendőt használok és mindig feltöltöm ezt a tartót.
Ezt a tartót egy KV-n nyertem és a varrógépem talpai vannak benne. Annyiban különbözik az elözőtől, hogy a felső részén is levarrták a sarkokat.
A lőrinci KV-n ezt a tartót nyertem. Ez az un. hajtogatós. Ebből is csináltam már. Egy baja van, sok anyagot igényel. Ez a modell kifejezetten nagyméretű zsebkendőre jó.
Most tanultam egy ujabbat és persze rögtön csináltam 4 db-ot. Ilyen kis valaminél mindig célszerű egyszerre többet csinálni, ha esetleg az első nem sikerül, akkor a második biztos jó lesz és a technikát is begyakoroljuk.
Ime az ujabbfajta zsebkendőtartó pár képben:
Ez a szabásminta amiből 4 db-ot kell csinálni. Legjobb kétfajta anyagot szinével egymásra tenni és igy kiszabni a 4 db-ot.
Itt már összevarrtam a két két darabot és közé tettem egy vékony vliest.
Ime összevarrva, de előtte lesteppeltem géppel és a felső részeit összevarrtam és cikk-cakkoltam.
Igy néznek ki hátulról.
Na úgye jól körbejártam a témát? Ha csinálni kellene akkor a 10 perces mellé tenném le a voksomat. Próbáljátok ki Ti is ezeket a variációkat. A 10 perces és a hullámos mellett az szól, hogy kevés anyagot igényelnek, maradék "fecnikből" kijönnek.

2 megjegyzés:

kereni írta...

Az utolsót szabásmintáját még nem ismertem, jó hogy felraktad. Tetszett, de odáig nem jutottam hogy utánajárjak. Köszi

Cic írta...

Annyira megtetszett ez a felemás, hogy kicsit változtatva rajta ugyan, de már gyorsan kettőt meg is varrtam. :-) S igazad van, a második már ment mint a karikacsapás. ;-)