2011. február 22., kedd

Tanfolyam-2

Folytatnám a korábban elkezdett Kszénia tanfolyamát. A tanfolyam cime "Őrült szoknya" volt, ami végül is igaz, hiszen a crazy angolul őrültet jelent és Kszénia azt ígérte, hogy a tanfolyam végére a szoknya egy részét meg lehet varrni. Az igazi címe, ahogy korábban már írtam "Utcai öltözékek a patchwork technika alkalmazásával". Kszénia erre "szakosodott" és a crazy formát használta fel díszítésként. Tanfolyamát általában két napra tervezi, mivel véleménye szerint ha egy pw-vel díszített szoknyát hordunk, akkor legyen még egy darabunk, ami ezzel összhangban van, azaz pl. van hozzá egy táska. A Határtalanul-on láthattuk a táskáit, amik nagyon szépek voltak, de ha egy ilyen táskát hordunk az eléggé hangsúlyos, tehát kell hozzá valami ami színben formában illik. Ezért a kétnapos tanfolyam első részében egy egyszerű táskát varrnak.

A tanfolyamra kérték, hogy alapnak lenvásznat hozzanak a résztvevők, mert ez könnyen kezelhető, kellemes viselet. Mivel pl. a szoknya részekből szabott így nem fog annyira gyűrődni. Mindenki ehhez hozta a maga kedvenc színeit. Nem azokat a színeket, amiket egy quilt képhez szeretnénk használni, hanem amiből a szoknyánkat, táskánkat csinálnánk. Ezt különösen figyelemre méltónak tartotta.
A crazy mintát nem alapra készítette, hanem csak úgy magában, de minden kör után szigorúan levasalta és az egyenes részeket igyekezett hegyes háromszögekké vágni. Egy érdekes hasonlattal érzékeltette a crazy formát: a közepe a szembogarunk (legtöbbször egy kisebb fekete háromszög)az első kör a szembogarunk köré tartozó szivárványszerű rész, majd egy világos rész jön. Nagyságát mindenki a saját tenyere szerint próbálja készíteni, hiszen az mindig kéznél van.

Itt láthatjuk a crazy készités folyamatát.

Ez pedig a kész crazy. Természetesen ahogy nagyobb lesz a mintánk, akkor már nagyobbak lesznek a háromszögek is.
Úgy a szoknyánál, mint a táskánál a kész crazy elemet helyezte az alapra és tűzte. A tűzés igen egyszerű, oda vissza öltések. Nem tűzőtalppal és nem leengedett tűvel. A lényeg, hogy nagyon sűrű legyen a varrás kb. fél egy centi legyen a varrások között. Így pl. a táskák anyag igen kemény lesz.
A továbbiakban egy honlapon megjelent kis táska elkészítését mutatnám be. Először a képeket teszem fel sorba és utána a szöveget.






A kis táska kb. egy CD tartónak felel meg, nagysága is ehhez igazodik. Leginkább a technika megtanulására alkalmas. Készítünk két crazy mintát, majd az alapszínből ugyanakkora négyzetet kiszabunk, amire rátűzzük. Majd az egyik részét felülről kb. 8 cm-re kettévágjuk és kb. 3,5 cm széles szalaggal beszegjük először a visszájáról majd a színén behajtjuk és a cipzárral együtt kétszeresen letűzzük. Így két négyzetünk lesz, amit a négy sarkán lekerekítjük és ferde pánttal hasonló módon körbe varrjuk. A fogót két vékonyabb szalagba bújtatjuk, amit a ferde pánt felvarrásánál figyelembe vesszünk. A ferde pántok és egyenes pántok készítésénél a crazy készítésénél lehulló darabokat használja fel. A vékony pántok felvarrása először a munkadarab visszáján kerül felvarrásra, majd a szinén kétszer. Ezt lehet ikertűvel csinálni, de Kszénia szerint egy gyakorlott varrónő könnyen tud két varrást csinálni a pánt szélétől kb. 0,3 cm-re.

Nincsenek megjegyzések: