2019. június 17., hétfő

Foltoskodás

Korábban már mutattam, egy tárcát, ami Lada Hrisztienko csinált ill. videón tanította. Akkor nem volt alapanyagom és egy kisebb tárcát varrtam magamnak, amiben a céhes kártyáimat tárolom. Mivel nem mindenben a tanítás szerint csináltam, most viszont készítettem egy olyan tárcát, ami ő tanított. Kicsit változtattam rajta, de így is tetszik.
Ez a tárca eleje (sajnos a fénykép nem a legjobb, de mindenesetre jól néz ki.
Ez a tárca hátoldala. Mint látni lehet az egészet anyagvégekből csináltam. Gyűjtöttem és igyekeztem úgy levágni, hogy kb 2-3 cm-es mintás anyag is legyen a levágott részen. Sokan úgy varrják össze az ilyen végeket, hogy a visszáján varrják fel a szél anyagot és kifordítva megvasalják. Ezen a varrás úgy történik, hogy színén varrjuk, hiszen az anyagszél erős és a "sebes" szélére megint egy erős szélrészt varrunk. Persze ez úgy szép, ha a széltől 1 mm-re van a varrás. Na itt lehet hibázni, mivel a gépen be van állítva a varrásszélesség és a levarrt szél feljön, ha nem 1 mm-nél nagyobb a varrás. Ilyenkor egy díszítő öltéssel végigmegyünk a levarrt szélen és a mintás varrás még díszít is. De ezt a díszítő öltést akkor is lehet használni, ha az anyag színe vagy elüt, vagy nem teljesen odaillő. 
Az alap amire rávarrjuk egy selyemtípusú anyagon feltűzve van a vlies. Nekem nem volt ilyen anyagom. Ill. apró darabok, amiket összevarrtam a kisebb tárcát. Most sikerült vennem nagyobb anyagot, de elég vékonynak találtam és úgy gondoltam, teszek az anyagra egy bélést. Ha már bélést tettem akkor egy duplán hajtott anyagból egy elválasztót varrtam. Az alap egy A!-es lap ami köré 1,5 cm-es szélt rajzolunk és a ráhajló részhez két oldalt levágunk egy kis részt (lekerekítve) 
A bélés azért is volt jó, mert a mágneszárakat betudtam tenni. Persze a felvarrós mágneszár is jó. A tárcában elférnek az orvosi receptek, a sárga csekkek és ami még fontos a hivatalos levelek borítékkal együtt. (sajnos a papírboltokban árult színes vagy egyszínű tárcákba a borítékok nem férnek el.) A csíkok elhelyezése a végső terméken jól látható, ezért érdemes a munka megkezdése előtt vonalat húzni, mely irányban akarunk varrni és ha a papir mintát három részbe hajtjuk, akkor lehet látni a csíkok irányát. 

Nincsenek megjegyzések: