2010. március 23., kedd

Pihenés


Hétvégén egy "wellnes" hétvégét töltöttünk Bükkfürdőn. Na ne már, hogy ne tudjam mi is az a wellness hétvége! Szóval én jól éreztem magam, volt két medence, különféle szaunaféleségek. A hidegebb vizben úszni lehetett, a melegben ücsörögni. A finn szaunát nem vettük igénybe, mivel azt csak meztelenül lehetett volna. De a török szauna jó volt, meleg aminek lenni kell. reggeli, ebéd, vacsora, szóval kell ennél több! Úgy terveztük, hogy vasárnap átrándulunk Kőszegre és onnan jövünk haza csütörtökön. Ott is lett volna szállodában medence. De szombat este kaptunk egy hirt, ami miatt le kellett mondani a kőszegi szállodát és vasárnap haza kellett jönni. De ha már ott vagyunk, azért átmentünk Kőszegre.
Anyám családja kőszegi, ebben a Jézus Szive templomban esküdtek szüleim. Anyai nagyszüleim itt vannak eltemetve én kislány koromban sokat voltam Kőszegen. Szóval egy kicsit szerettünk volna nosztalgiázni, de csak úgy 2 óra hosszára tellett.

Ez a kőszegi főtér. Sok házat rendbehoztak, de sajnos nem mindent. Még sok házat kellene helyrehozni, hogy tényleg az a szép kis városka legyen ami igazából. Sok a turista, nagyon szép kirándulóhelyek vannak a környéken.

A legtöbb könyvben ezzel a képpel illusztrálják Kőszeget. A kapualjban és tovább menve egy másik templomnál az első ill. a második világhábóruban elesettek nevei találhatók. Nagyapám rokonságából mindkét táblán találtam egy-egy nevet.
Megnéztük Nagyszüleim házát, ami most olyan kicsinek tünt. Sajnos átépitették és nem a legszebben. Azért bemenni nem akartunk (régen eladták már) hiszen mit mondjak? A gyerekkort nem lehet visszahozni. Kimentünk a temetőbe és nagyszüleim sirján kivül megtaláltam dédszüleim sirját is. Én őket nem ismertem, mivel hamarább meghaltak, mint én születtem volna. Családi legenda, ami most megdőlt, hogy hét lányuk volt. Kiderült, hogy nem hét, hanem nyolc. Volt egy kislány Mici (Mitzi) aki egyéves korában meghalt és utána született egy másik akit szintén micinek hivtak, de ő 17 éves korában meghalt. Tehát 6 lányt kellett felnevelni, kistafirozni és férjhez adni. Tk. egy kivételével mind férjhez ment, de a mai Magyarország területén csak ketten maradtak, Riza nagymama (Teréz) és Stefi nővére aki nem ment férjhez. Gyerekei nagyanyámnak voltak (2 fiú és 2 lány) és a húgának egy fia és egy lánya. Nagyanyám négy gyerekének négy lánya született akik közül én vagyok a legidősebb. Érdekes dolog a családfa kutatás, és bizony az ember elgondolkodik hogy mi volt régen és igyekszik összegyűjteni a következő generációnak az információt.
Átmentünk Ausztriába (gyakorlatias célból, hogy tankoljunk!) csak azt felejtettük el, hogy Ausztriába szombat délutántól megáll az élet és minden zárva még a benzinkút is. Az autópálya környékén biztos nyitva lettek volna, de mi odáig nem mentünk. Elfogott az irigység, mikor láttam a rendezett házakat. Ha Kőszeg fele ennyire rendezett lenne (azaz a házak rendbe lennének hozva!). Tudom ez egyenlőre álom, hiszen ehhez az embereknek kellene sok-sok pénze. Érdekes, Bükkön sok új ház volt, mindegyik "cimmerferi" de ahogy távolabb utazol, sok ház van, amelyet fel kellene újitani. Ugyanakkor nálunk mások a házépitési szokások. Ha sok zöld van, akkor nem látszanak a melléképületek és akkor egészen más a kép is. Mert azért rendezettek a házak, látszik, hogy gondozzák.
Hétfőn korán csengettek, hát kiderült, hogy a kéményseprő jött az éves ellenőrzésre. Korábban kellett volna jönni, vártuk, de hozzánk nem csöngetett be. Erre kaptunk egy levelet, hogy jönnek 22-én. Ha nem leszünk itthon akkor jaj nekünk. Felhivtam telefonon, hogy ez és ez van, és különben is nekünk turbós a cirkónk. Jó akkor nem jönnek. Erre jöttek. Elöször felment a tetőre ott látta hogy a mi kéményünk meg van hosszabbitva, tehát neki itt keresnivalója nincs. Azt mondta, múltkor azért nem jöttek hozzánk, mert turbósak vagyunk, tehát hozzánk nem kell jönni. Ha ezt tudja akkor ki se jön. Mondtuk, hogy telefonáltunk, hát ez az ügyintézés. Azért hozzánk is jár kéményseprő, de az egy másik szerv és méricskél is. Belegondoltam mennyi hiábavaló energia ment el valakinek a hanyagságából. Vagy nem jó az adatszolgáltatási rendszerük?