2013. december 31., kedd

BUÉK

Minden kedves Olvasómnak kivánok Boldog Újévet!

2013. december 18., szerda

Csak úgy!

TUDNI KELL SZÉPEN ÖREGEDNI (?)
ÉLETVEZETÉSI TANÁCSOK


Soha ne add fel.
Ha nem megy valami így, hát majd megy úgy - ha nem megy ma, hát majd megy holnap!
Ha már nem tudsz magasra ugrani nem baj, ugorj fel a járdára, vagy mondd azt: hopp és lépj fel!

Soha ne hagyj abba semmit.
Az ember apránként hal meg, amivel felhagysz, azzal egy darabot odavetettél magadból az enyészetnek!

Soha ne felejts el nevetni.
A nevetés a legjobb prevenció minden létező betegség ellen, kivéve a köhögést, mert az ellen a hashajtó használ.

Soha ne felejts el nevetni - önmagadon.
Hogy az ember mekkora hülyeségeket képes csinálni néha!
Arról nem is beszélve, hogy felettébb ügyetlen is - kész egyszemélyes kabaré.
Magadat ingyen nézheted, nevess hát bátran!

Soha ne fényezd magad leszármazottaid, szomszédaid, ismerőseid előtt.
Rólad már úgyis él egy kép bennük, ezt megváltoztatni pedig már nincs időd.
Meg aztán minek is?

Soha ne használd a "kell" szócskát, és meglásd, kisüt számodra a nap.
Engedd át magad a boldogságnak, hogy te már csak azt csinálod, amihez kedved van.

Soha ne hagyj ott semmit arra való hivatkozással, hogy drága.
Ha megkívánsz valamit, szerezd meg.
Pénzbe kerül? Na és?
Spóroltál már eleget életedben, a vágyad meg már úgysem egy negyvenkét lábas jacht, azt a fél kiló epret vagy az üveg jó whiskyt meg lelkiismeretfurdalás nélkül tedd magadévá!

Soha ne mondd semmire, hogy ehhez már te öreg vagy.
Ne szégyelld, ha beleszerelmesedtél valakibe, ha most ismerkedsz a számítógéppel, ha megveszel egy szokatlan fazonú vagy színesebb ruhát, mert igaz ugyan, hogy az öreg kutya már nehezen tanul új kunsztokat, de azért tanul, és a jutalomfalatok is tetszenek neki!
Azért persze viselkedj a korodnak megfelelően, mert a társadalom kivet magából, ha viháncolsz vagy nyeherészel, a társadalom ugyanis öregebb és házsártosabb, mint te vagy.

Soha ne várd meg, míg mások megdicsérnek, ha erre vársz, az egész életed egy nagy várakozással telik.
Ha tudod, hogy valamit jól csináltál, hát dicsérd meg magad bátran.

Soha ne csak a holnapra tervezz, legyenek hosszú távú terveid, ez nem pénzkérdés.
Írd meg például az emlékirataidat, ne törődj vele, hogy az első mondataid ügyetlenebbek lesznek, majd a történeted kihozza belőled a teljesítményt.
De mondhatod valamilyen hangrögzítőre is, azt is remek szórakozás lehet!

Ha pesti vagy, nyaraljál Pesten - vagyonokat fizetnek ki emberek, hogy megnézzék a turista szemével a várost, nézd meg te is, neked ez szinte ingyen van.

Használd ki a lehetőségeidet, vonatozz egyet egy évben, ha ateista vagy, nézz meg egy misét, ha katolikus vagy, menj el egy zsinagógába és beszélgess bátran bármiről - bárkivel, de ne akaszkodj rá senkire, ne koldulj szeretetet.
Szeretnek téged önmagadért is, hidd el, hiszen kedves, rendes ember vagy, nemde? Soha ne gondold, hogy az élet igazságtalan, hogy neked több, vagy más járt volna.
Ez nem jelenti azt, hogy számodra nem lett volna jobb, ha többet, vagy az igényeid szerint mást kapsz az élettől, de hát ma már nem mindegy?
Neked ezt dobta a gép, vond meg a vállad, és mosolyogva szedd össze az életedből a szép perceket, a lélekemelő pillanatokat, emlékezz azokra, akiket szerettél, emlékezz a gyereked utánad nyúló pufók kis kezére akkor is, ha éppen lelketlen vagy gonosz veled, mert az, akkor gyönyörű volt.

Soha ne keseredj meg, az élet szép és egyszeri!
Szeresd az életet, mert csak ha szereted, halhatsz meg nyugodt méltósággal majd egyszer, a remélhetőleg nagyon távoli jövőben.

Aztán úgyis újjászületünk, remélhetőleg nem hangyának, mert az strapás.

2013. december 1., vasárnap

Foltoskodás

Tegnap Békásmegyeren voltam egy boutis (buti) tanfolyamon, amit a szombathelyi Lőrincz Piroska tartott nagy szakértelemmel. Én jól éreztem magam, függetlenül attól, hogy nem ez lesz a kedvenc kézimunkám, ami nagyon szép, de igencsak munkás.
Mielőtt a tanfolyamra mentem többszörösen felkészültem, hiszen a csoportunkban van egy megrögzött boutis valaki és többstör mutatta. Elővettem a Foltvarázs újság 2005.márciusi számát (amit egy békási táborban kaptam egy ökoszatyor készitésekor) és elolvastam a boutisról szóló részt. De ha megnézitek a Google-ban ott is sokmindent lehet találni. Nagyon szép fehér kézimunka. Hivják még provence-i tűzésnek is. A leirás és tanitás között volt némi eltérés, de ezt annak tudom be, hogy Piroska a sok szép munka során másként tapasztalta. Ugyanis azt irja, hogy a hátoldalon dolgozzunk és az oldalakat csak a végén varrjuk össze.
Mindenki kapott egy kis könyvjelzőt, ahol elő volt rajzolva ceruzával a minta. Mi a vonalak mentén apró férc (vagy tűző) öltéssel sima cérnával a vonalakat megtöztük, az oldalakat egymásra hajtva apró öltéssel összevarrtuk. Ezután jött a vastagabb pamutfonal hosszú tűvel történő befüzése és betömködése. Ehhez kétfajta hosszú tű kell, egy hegyes és egy tompa. A tompa tűvel a hosszú csikokat húztuk be a hegyes tűvel a mintákat. Mivel ezek kerekek a tűvel több helyen lyukakon keresztül tömködtük. A lényeg, hogy mindkét oldalnak egyformának kell lenni. Gyakran a fény felé tartva erről meg lehet győzödni. Mivel avatatlan pamutvászonra dolgoztunk a kész munkát forró vizben kimossuk és kicsit összemegy. Akkor lesz igazán szép.
Ez egy kész munak, a fényképét a Pinterestről vettem le. Nagyon szép.
A varrogatás (és tömködés) igen jó hangulatban telt, jól éreztük magunkat. Sajnálom, hogy nem fényképeztem le Piroska gyönyörű munkáit.